Peste 600 de porții de gem au fost preparate în aer liber de voluntarii Asociației Solidaris din Târgu Mureș din donațiile făcute de cetățeni, constând în prune, zahăr și borcane, la cea de-a cincea ediție a Festivalului Vâltoarea Mureșeană.
Norbert Sajo de la Asociația Solidaris, care operează Serviciul de Ajutor Telefonic, funcțional de 8 ani în Cluj-Napoca și în Târgu Mureș, a declarat, pentru AGERPRES, că cele 600 de porții de gem sunt parte dintr-un lot de peste 2.000 de borcane cu gem, care vor ajunge în această toamnă la oamenii nevoiași.
„Asociația Solidaris s-a înființat pentru a sprijini Serviciul de Ajutor Telefonic care funcționează de 8 ani în Cluj-Napoca și în Târgu Mureș. Scopul este de ajuta oamenii și de a-i încuraja că în aceeași societate există și lipsuri, dar și un exces, iar noi încercăm să îi conectăm pe cei care au nevoie de ajutor, cu cei care doresc să ajute. Avem un număr de telefon foarte ușor de reținut, pentru Mureș e 0265-55.55.55 (pentru Cluj diferă doar prefixul), care poate fi apelat joia, între orele 15,00 și 20,00. Mulți ne sună să ne ceară ajutorul fiindcă nu are cine să le facă cumpărăturile, nu au un însoțitor pentru a merge la medic sau să le cumpere medicamente. Acest serviciu și-a propus să iasă din spatele liniei telefonice de două ori pe an, iar una dintre ieșiri este prepararea gemului”, a precizat Norbert Sajo.
Acesta a spus că proiectul de preparare a gemului pentru nevoiași este unul „caritativ și creativ” și că deși mulți dintre participanții la festival au dorit să cumpere gemul, acestora li s-a sugerat că pot ajuta și în alte mod, adică făcând donații.
„Am ieșit la Vâltoarea fiindcă în toamna aceasta dorim să facem 2.000 de borcane cu gem de prune pentru nevoiași. Facem gemul la fața locului și îl îmbuteliem. Nu vindem aceste produse. Oamenii s-au implicat să ne ajute să amestecăm în permanență gemul în ceaun, alții ne-au ajutat cu donații — bani, borcane și prune. Am avut mulți voluntari pe care nu îi cunoaștem, dar ne-au ajutat să punem gemul în borcane. Cred că de aici trebuie să începem, nu cu bani din Bruxelles sau din alte părți, ci trebuie să canalizăm potențialul local. Aici, în Mureș, aici, în România. Soluția e la fața locului. Acesta este și motto-ul nostru. Dorim să facem 600 de borcane cu gem în timpul festivalului, restul la sediul asociației.
Aici am dorit să atragem atenția asupra a ceea ce facem”, a subliniat Norbert Sajo.
Potrivit reprezentantului Asociației Solidaris, a doua ieșire pe an din spatele liniilor telefonice a membrilor asociației este pentru a organiza o excursie pentru copiii care nu au avut niciodată posibilitatea să meargă într-o drumeție.
„Anul trecut am avut 40 de copii, în acest an abia am deschis apelul. Avem deja 20 de copii înscriși și mai așteptăm încă 20 să se înscrie. Am început să mediatizăm tabăra la sfârșitul lunii august. Aceasta va avea loc în perioada 6-10 septembrie, la Fânațe, Maramureș. Anul trecut a fost în județul Harghita. Copiii îi ducem cu sprijinul sponsorilor în excursii gratuite. Cred că pentru unii părinți și 50 de lei e destul de mult, așa că ne vom ocupa noi de copii, gratuit”, a subliniat Norbert Sajo.
De la înființarea Serviciului de Ajutor Telefonic, la Cluj-Napoca și Târgu Mureș, au fost preluate peste 6.000 de apeluri în care s-au făcut solicitări de alimente, medicamente, cumpărături, etc., dar și oferte de voluntariat, sprijin financiar și donații diverse.
AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)