Directorul executiv al DSVSA Mureş, Kincses Sandor, a anunţat, vineri, că la cinci lebede negre din Sâncraiu de Mureş a fost identificat genomul virusului influenţei aviare şi că, în acest sens, suspiciunea de boală a fost notificată la ANSVSA.
„Având în vedere această suspiciune, cât şi situaţia epidemiologică în raport cu influenţa aviară la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru creşterea gradului de conştientizare privind riscurile acestei boli şi pentru a preîntâmpina o răspândire a focarelor de influenţă aviară la păsările domestice şi captive, DSVSA Mureş dispune în regim de urgenţă măsurile imediate conform prevederilor Ordinului nr. 54 din 28 februarie 2007 care transpune Directiva 2005/94/CE a Consiliului din 20 decembrie 2005 privind măsurile comunitare de combatere a influenţei aviare”, se arată într-un comunicat de presă al DSVSA Mureş.
Şeful instituţiei a precizat că probele prelevate au fost trimise la IDSA Bucureşti în vederea confirmării.
„Toţi deţinătorii de păsări vor fi informaţi despre măsurile impuse precum şi despre obligativitatea notificării medicului veterinar de liberă practică concesionar şi DSVSA judeţean asupra oricărei suspiciuni de boală, caz de mortalitate şi morbiditate manifestate la păsările aflate în proprietate. Aceste măsuri vor fi luate în toate gospodăriile populaţiei din zona de monitorizare, pe o rază de 10 km în jurul locului unde a fost notificată suspiciunea de influenţă aviară (localităţile: Sâncraiu de Mureş, Nazna, Târgu Mureş, Pănet, Sântioana, Ungheni, Moreşti, Cristeşti, Vălureni, Budiul Mic, Livezeni, Corunca, Leordeni, Berghia, Ţiptelnic, Mădăraş, Cuejd, Herghelia, Ceuaşu de Câmpie, Voiniceni, Porumbeni, Sântana de Mureş, Curteni, Chinari, Sângeorgiu de Mureş)”, precizează dr. Kincses.
Acesta a arătat că, suplimentar, vor fi aplicate măsuri specifice, cum ar fi prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă, şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele.
„Astfel, este interzis accesul păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală. Se va trece la separarea în cadrul gospodăriei, în măsura posibilităţilor a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice. Se interzice creşterea păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii de cazare special amenajate. De asemenea, se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice, intrarea mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană( proprietarul exploataţiei)”, susţine şeful DSVSA Mureş.
Printre măsurile solicitate de DSVSA Mureş se mai numără prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, luarea de măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice, interzicerea utilizării păsărilor din ordinul Anseriformes şi Charadriiformes ca păsări momeală, interzicerea regrupării păsărilor domestice şi a altor păsări ţinute în captivitate cu ocazia târgurilor, pieţelor, expoziţiilor sau a altor reuniuni, interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor de animale din zona de monitorizare, iar toate cazurile de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se vor anunţa la medicul de familie.
AGERPRES