Germania sprijină învățământul profesional din zona Reghin

Germania sprijină învățământul profesional din zona Reghin

În perioada 11 – 13 octombrie un grup de 6 persoane din regiunea Baden Wurtemberg s-a aflat în vizită la Reghin și Petelea. Directorul școlii profesionale Erhart Schott din Schwetzingen – Germania, Thomas Edinger și adjuctul său,  Herr Haas, împreună cu dr. Konrad Fischer, inițiatorul unor proiecte pentru dezvoltarea învățământului profesional dual, au venit în vizită la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, din Reghin, în vederea stabilirii unei viitoare colaborări între școli în domeniul profesional de prelucrare a lemnului.

Ei au venit însoțiți de o delegație din care au făcut parte directorul școlii Carl Dreis din Heddesheim, Jens Drescher, împreună cu două profesoare din școală, Mechthild Rosch și Anja Hafezi.

Cei trei au avut ca obiectiv dezvoltarea parteneriatului cu Școala Gimnazială din Petelea.

Primarul municipiului Reghin, ec.Maria Precup, viceprimarul Márk Endre și directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin, prof. Ababei Costel, au avut o întâlnire cu delegația din Germania și au discutat despre ceea ce înseamnă învățământul dual, despre pașii care s-au realizat de la ultima întâlnire.

„Una din problemele principale cu care s-a confruntat partea germană în trecut și cu care se confruntă și profesorii noștri acum, e reticența nu doar a elevilor de a face școala profesională, ci și a părinților acestora care încă mai cred că e sub statutul lor să își îndrume copilul să facă o astfel de alegere. Alături de partenerii noștri din Germania lucrăm pentru a găsi cele mai eficiente modalități de a implica mediul de afaceri în susținerea acestui tip de clase și de a crește interesul copiilor pentru ele”, a declarat primarul Maria Precup.

„Proiectul în care este implicat Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” este rezultatul unor demersuri ale Casei Educației din Reghin și ai partenerilor săi din Germania care și-au propus să sprijine învățământul profesional din zona Reghin prin facilitarea unor vizite ale reprezentanților liceelor tehnologice la școli și la agenți economici din zona Baden Wurtemberg pentru a înțelege mecanismul care stă la baza funcționării învățământului profesional dual din Germania. Interesul manifestat pentru Reghin se datorează potențialului economic al zonei, dar și lipsei de forță de muncă bine pregătită, calificată, pe piața muncii reghinenene, agenții economici începând să înțeleagă avantajele unui parteneriat între școală și sectorul privat în vederea pregătirii elevilor pentru meserie. Pornind de la aceste premise, la sfârșitul lunii mai  împreună cu trei cadre didactice am efectuat o vizită în Germania cu scopul stabilirii unor contacte cu școli care pregătesc elevi în domeniul prelucrării lemnului, în vederea dezvoltării unor parteneriate care să ducă la dezvoltarea învățământului profesional din zona Reghin. În urma  acestei vizite, am reușit să punem bazele unei colaborări cu școala Erhart Schott din Schwetzingen, Germania, care ne-a facilitat accesul în instituție pentru a fi martori ai procesului educațional profesional. Reprezentanții acestei școli, directorul Thomas Edinger, și adjunctul său, Herr Haas, ne-au întors această vizită. Întâlnirea a urmărit să le ofere oaspeților din Germania o idee clară despre ce înseamnă școala profesională în domeniul prelucrării lemnului în Reghin. Prin urmare, Liceul Tehnologic „ Lucian Blaga” din Reghin, a pregătit un program care a implicat o vizită la un agent economic la care elevii noștri se află în practică, o prezentare generală a școlii nostre și participarea la activități teoretice și practice desfășurate în cadrul liceului cu elevii de la școala profesională. Toate aceste activități au fost însoțite de discuții și analize, al căror scop a fost acela de a înțelege problemele cu care se confruntă școala profesională din Reghin și posibilitățile de remediere ale acestora, atât prin aducerea la masa dialogului a reprezentanților școlilor, ai autorităților locale și ai agenților economici, cât și prin dezvoltarea unui parteneriat cu școala din Germania. Concluziile acestei vizite au fost extrem de pozitive, existând o deschidere din partea ambelor părți pentru continuarea relațiilor.

Astfel, în primăvara anului 2018 se va desfășura o nouă întâlnire între reprezentanții celor două școli, fie în România, fie în Germania, detaliile urmând să fie stabilite ulterior. Numai printr-un efort susținut și conjugat al tuturor factorilor interesați, printr-o strategie care să atragă atât potențialul uman potrivit, cât și pe cel financiar, extrem de necesar pentru reducerea decalajului dintre dotările prezente în școală și cele ale agenților economici, va putea fi revigorat învățământul profesional”, a declarat prof. Ababei Costel, directorul Liceului Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin.

 

Imola Grama

 

Lasă un răspuns