Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a obţinut o prelungire pentru implementarea proiectului ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’, ca urmare a apariţiei unor situaţii neprevăzute, susţine managerul de proiect, Radu Spinei. ‘Termenul final ar fi fost decembrie 2013, dar având în vedere situaţii neprevăzute, am mai obţinut o prelungire până în noiembrie 2014, dar această amânare se referă la toate procedurile de încheiere a unui proiect. Noi sperăm ca infrastructura de gestionare a deşeurilor să fie funcţională în primul semestru a anului viitor. Avem de îndeplinit nişte proceduri de achiziţie publică care, după cum ştiţi, durează’, a declarat Radu Spinei, într-o conferinţă de presă.
Acesta a arătat că majoritatea componentelor proiectului sunt finalizate sau în stadii avansate de execuţie, dar că există o serie de elemente care fac ca proiectul să nu fie funcţional, cum ar fi lipsa drumului de acces şi a utilităţilor către staţia de sortare, compostare şi transfer de la Vălureni, pe care Primăria Târgu Mureş trebuia să le asigure. ‘Este vorba despre investiţia realizată lângă municipiul Târgu Mureş, staţia de transfer, staţia de sortare şi staţia de compostare realizată pe raza comunei Cristeşti, la care, din lipsă de utilităţi în momentul realizării lucrărilor, am fost obligaţi să intrăm în procedură de conservare şi securizare, până în momentul în care aceste utilităţi – sunt sarcina primăriei Târgu Mureş – vor fi realizate. Inexistenţa utilităţilor în momentul de faţă ne împiedică şi să desemnăm operatorul, să facem procedura de licitaţie. Adică o altă frână care împiedică mecanismul să funcţioneze. În ceasul al XIII-lea şi Primăria Târgu Mureş a demarat procedura de achiziţie, am înţeles că ieri s-au deschis ofertele pentru realizarea drumului de acces, alimentării cu apă-canal (…) Sper să fie realizate cât mai repede. Din nefericire vine şi perioada de iarnă şi nu ştiu cum vor reuşi să se descurce cu execuţia. Până nu trece iarna nu pot să avanseze’, a arătat Spinei.
Managerul de proiect a susţinut că în aceste condiţii beneficiarul nu poate opera investiţia şi că, dacă lucrarea nu se va finaliza la timp, există riscul unor corecţii financiare din partea organismelor europene. ‘Noi suntem blocaţi pe anumite componente, nu putem să operăm investiţia, nu putem să atribuim procedura şi atunci stăm cu ele în conservare. Riscuri sunt multe (…) Există riscul aplicării de corecţii financiare din cauza neîndeplinirii proiectului finanţat de UE, există riscul major de declarare a întregului proiect nesustenabil, dacă nu reuşim să armonizăm toate componentele sistemului, ceea ce înseamnă, ca şi cea mai gravă consecinţă, restituirea întregii sume alocate de UE cu titlul de cofinanţare, costurile eligibile, care nu este deloc nesemnificativă, reprezintă peste 30 milioane de euro’, a susţinut Radu Spinei.
Proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor solide din judeţul Mureş’ are o valoare totală de 45,2 milioane de euro fără TVA, din care 31,54 milioane de euro provin din fondurile structurale ale Uniunii Europene, şapte milioane de euro din bugetul naţional şi 6,55 milioane de euro din bugetul judeţean.
AGERPRES