Pe fondul creşterii numărului de sesizări penale pentru intervenţii neautorizate la monumente istorice sau clădiri aflate în zona de protecţie din Cetatea Medievală, la iniţiativa Uniunii Independente pentru Sighişoara a fost aprobat un Ghid de bune practici, astfel încât cei care deţin imobile de patrimoniu să ştie în ce condiţii pot efectua anumite reparaţii.
„Anul trecut, împreună cu Poliţia Locală au fost întreprinse 37 de acţiuni de control, în 5 situaţii fiind sesizate organele de urmărire penală pentru intervenţii neautorizate la monumente istorice sau în zona de protecţie a centrului istoric. La iniţiativa Uniunii Independente pentru Sighişoara a fost aprobată elaborarea un Ghid de bune practici pentru zona istorică protejată, adică un îndrumar pentru persoanele fizice şi persoanele juridice ce deţin o clădire de patrimoniu asupra căreia doresc să efectueze anumite intervenţii”, a declarat, luni, primarul din Sighişoara, Iulian Sîrbu.
În plus, a arătat primarul, măsura impozitării cu 500% a clădirilor din zona protejată care sunt lăsate în paragină a început să dea rezultate, întrucât proprietarii au demarat procedurile pentru reabilitarea faţadelor.
Iulian Sîrbu a spus că în Sighişoara sunt peste 20 de clădiri impozitate cu 500%.
Edilul a precizat că se află în curs de elaborare Planul Urbanistic General al Municipiului Sighişoara, fiind emis avizul Consiliului Judeţean Mureş pentru Planul Urbanistic General preliminar, care este în dezbatere publică.
„Actualul PUG, în vigoare din anul 1999, nu mai corespunde realităţii, astfel că noul plan va fi necesar în cazul investiţiilor de interes public major şi a creşterii calităţii vieţii noastre”, a precizat Sîrbu. AGERPRES