Primăria Târgu Mureș se confruntă cu un gol de casă, în lipsa bugetului de stat încasările fiind insuficiente pentru a acoperi cheltuielile curente și cererile de plată care, potrivit viceprimarului Makkai Grigore, “vin cu nemiluita”. În ședința de joi, consilierii locali au respins introducerea pe ordinea de zi a trei proiecte în regim de urgență, între care unul, provenit de la executivul primăriei, prevedea utilizarea excedentului din anul precedent pentru acoperirea golului de casă. Directorul economic al Primăriei, Ana Năznean, a explicat urgența proiectului referitor la golul de casă, pe care îl voia introdus pe ordinea de zi.
“În momentul de față nu avem încasări destule, de la Trezorerie nu primim cotele defalcate din TVA, anul trecut am avut 40 de milioane, acum avem doar 2 milioane la nivel de proiect și avem o adresă de la Consiliul Județean Mureș că trebuie să plătim și facturi la Salubriserv și restul este pentru buna funcționare a instituției, până se aprobă bugetul de stat”, a precizat Ana Năznean.
Ea a fost chestionată de președintele de ședință, Bakos Levente, dacă discutarea proiectului suportă amânare, astfel încât acesta să fie votat într-o altă ședință, care ar putea fi convocată în 2 săptămâni, sau se riscă intrarea în incapacitatea de plată.
“Nu intrăm în incapacitate de plată, dar avem urgențele pe care ni le-a solicitat Consiliul Județean. Restul, dumneavoastră decideți”, le-a spus Năznean consilierilor locali.
Cei doi viceprimari ai municipiului, Sergiu Papuc (PSD) și Makkai Grigore (UDMR) au intervenit și ei pentru a susține introducerea în regim de urgență a proiectului de hotărâre privind utilizarea excedentului bugetar din 2018 pentru acoperirea golului de casă.
“Există o problemă în toată țara cu bugetul, și alte primării din țară, cum ar fi cea de la Cluj-Napoca, au avut ședințe extraordinare pentru a aproba utilizarea excedentului din anii precedenți pentru a se plăti datoriile și sumele curente. Aici discutăm, din cele 4 milioane, de 500.000 care se plătesc la școli pentru gaz și utilități, de alte servicii, respectiv la operatorul de salubritate, discutăm de transport și sume care sunt utilizate în mod curent pentru desfășurarea activității în mod corespunzător. Deci, vă dați seama, raportat la veniturile de anul trecut, sunt undeva la 10% cele pe care le avem acum. Deci supraviețuirea e destul de complicată”, a spus Papuc.
Celălalt viceprimar Makkai Grigore (UDMR) s-a declarat de acord cu Sergiu Papuc.
“Referitor la acest excedent pe care vrem să-l utilizăm, credeți-mă că nu aș fi intervenit dacă am avea bani suficienți în derularea unor acțiuni care sunt absolut necesare pentru buna funcționare a instituției. Neavând bugetul aprobat încă și neavând alte surse de finanțare, ca orice familie, ca și la dumneavoastră acasă, trebuie să ne uităm la orice sursă de finanțare și pentru asta un motiv a fost să solicităm aprobarea plenului CL, să putem accesa aceste fonduri și să putem face față la plățile care sunt curente, sunt zilnice, vin ordonanțări de plată cu nemiluita la noi și nu avem altă sursă de plată. Din acest motiv v-aș solicita să aprobați rămânerea pe ordinea de zi a acestui proiect de hotărâre și să discutăm și, dacă e posibil, să aprobăm”, a declarat Makkai.
Celelalte două proiecte propuse a intra pe regim de urgență se refereau la numirea unui reprezentant al Consiliului Local Târgu Mureș în Consiliul de Administrație al unei grădinițe (întocmită tot de executiv) și respectiv să se permită strângerea de semnături pentru alegerile europarlamentare tot timpul, nu 5 zile cât se permite acum (inițiată de consilierul local POL Radu Bălaș). Deși acest proiect era depus de câteva săptămâni, la ședință s-a constatat că nu există nici referat și nici nu a fost multiplicat, pentru a-l putea consulta și ceilalți consilieri, iar secretarul Primăriei, Dianora Buculei, a spus că, și dacă ar ajunge să fie adoptat, există riscul să fie atacat de Instituția Prefectului, pe transparența decizională, pentru că nu a stat în procedura de consultare publică. Bălaș s-a plâns atunci de dublă măsură, arătând că nici proiectul prin care orașul s-a îndatorat cu 90 de milioane de lei – adoptat în regim de urgență în urmă cu o lună – nu a respectat legea transparenței decizionale.
În final, a căzut la vot introducerea tuturor proiectelor propuse a fi dezbătute în regim de urgență, cel privind acoperirea golului de casă din excedentul bugetar primind 9 voturi Da (de la UDMR, singurul care a votat astfel a fost viceprimarul Makkai Grigore; în plus, au mai fost de acord Radu Bălaș, Tatar Lehel – POL, Sergiu Papuc, Bratanovici Cristian, Pui Sebastian – PSD, Radu Todoran, Vasile Miculi, Călin Moldovan – PNL), 4 de Nu (Papai Laszo – POL, Csiki Zsolt, Peti Andras, Kovacs Lajos – UDMR) și 6 abțineri (Benedek Theodora – PNL, Bako Szabolcs, Bakos Levente, Magyari Elod, Mozes Levente, Vajda Gyorgy – UDMR).
Imediat după, viceprimarul Sergiu Papuc a avut o reacție nervoasă la adresa consilierului local Csiki Zsolt, căruia i-a reproșat votul dat.
“N-am crezut c-o să se întâmple așa ceva, dar, dacă tot s-a întâmplat, domnul Csiki, sunteți director de școală, o să aveți o problemă la plata facturilor, da, o să aveți o problemă la ridicarea gunoiului, o să aveți multe probleme. Asta-i viața de artist! Eu numai vă spun, ca să știți, ca să înțelegeți, că nu înțelegeți ce se întâmplă”, i s-a adresat Papuc.
Csiki a fost apărat de președintele de ședință, Bakos Levente, care a calificat intervenția lui Papuc drept atac la persoană.
“Domnul Csiki, nici nu-l băgați în seamă, așa s-a decis, ne asumăm votul. Nu e domnul Csiki de vină că așa a ieșit votul”, a spus Bakos, în timp ce Csiki i s-a adresat direct lui Papuc.
“Stimate domnule viceprimar, sper că nu este un atac la persoană. Ca director de liceu mă acuzați pe mine. Sper să nu fie atac la persoană. Bine. Vă mulțumesc”, i-a spus Csiki lui Papuc, care vocifera în continuare.
În aceeași ședință, au fost amânate proiecte de pe ordinea de zi așteptate, privind gratuitatea transportului public și achiziționarea unei clădiri de pe strada Horea 23. Totodată, consilierul local POL Papai Laszlo a cerut raportul de activitate pe 2018 al primarului Dorin Florea și al Direcției Poliției Locale, iar colegul său Radu Bălaș – tragerea la răspundere a Serviciului de relații interne și internaționale și a consilierului primarului, Claudiu Maior, care, în opinia acestuia, au transmis comunicate de presă în care atacă reprezentanții unor partide politice încălcând statutul funcționarului public și respectiv fac afirmații care nu corespund adevărului. La ședința de CL au fost prezenți și au votat 3 din cei 5 consilieri locali despre care PNL Târgu Mureș susține că nu mai îl reprezintă, fiind excluși din partid – Radu Todoran, Vasile Miculi și Călin Moldovan.