Județele codașe la PIB-ul pe cap de locuitor – Vaslui, Botoșani, Giurgiu – ajung la abia 44-48% din media națională, pe când județele din top (Brașov, Timiș, Cluj) ating valori de 116-145%, iar capitala ajunge chiar la 280%, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.
Față de media națională PIB-ul pe cap de locuitor este la 82% în Mureș iar salariul mediu net la 91%.
“În general, deși există câteva excepții, se poate afirma că județele care pot produce o valoare economică mai ridicată pe cap de locuitor ajung și la un nivel mai ridicat al salariilor medii nete. Un alt aspect important al acestei problematici este că acele județe care au performanțe mai bune în privința celor doi indicatori au și un ritm de creștere mai ridicat, ceea ce îngreunează potențialele încercări guvernamentale de a micșora disparitățile economice între județele țării”, spun economiștii Romanian Economic Monitor.
Inegalități economice regionale: cum arată performanța economică și salariul mediu net la nivelul județelor României?
Cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică arată că în luna mai a acestui an câştigul salarial mediu net a fost 5118 lei, în scădere cu 99 lei (-1,9%) față de luna aprilie 2024.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.