Angajaţii Institutului de Medicină Legală (IML) din Târgu Mureş au declanşat o grevă de avertisment, ca urmare a nemulţumirilor legate de scăderile veniturilor, în urma aplicării Legii Salarizării personalului plătit din fonduri publice şi a Regulamentului de sporuri.
„Angajaţii IML Târgu Mureş au hotărât ca astăzi, între orele 8 şi 10, să declanşeze o grevă de avertisment, datorită unor nemulţumiri rezultate în urma aplicării Legii 153, a salarizării unitare şi a Regulamentului de sporuri. Concret, efectele acestor acte normative a dus la scăderea venitului net lunar la nivelul funcţiei de chimist principal prin plafonarea salariului de bază cu trasferul contribuţiilor de 25%, începând in luna ianuarie, iar din martie, cu o scădere de până la 2000 de lei, datorită aplicării regulamentului de sporuri, care impune acordarea unui spor într-un interval de până la 55-85% pentru condiţii deosebit de periculoase, dar am primit doar 10%, o aplicare care mi se pare injustă şi nelegală. De asemenea, a scăzut net lunar venitul şi la personalul auxiliar din laboratoare, cu sume cuprinse între 900 şi 1700 de lei faţă de luna februarie şi faţă de anul 2016. (…) Asistenţii medicali care manipulează cadavre – 1500 -1800 de lei, diminuarea sporului de condiţii deosebit de periculoase”, a declarat Adriana Jung, chimist principal toxicolog.
Potrivit acesteia, legea este „discriminatorie”, întrucât nu se aplică la fel pentru aceleaşi categorii de personal, cu aceleaşi studii şi aceeaşi pregătire, iar din acest susţine că s-a creat haos.
„Legea a creat un haos, a fost creată superficial şi ni se pare că cei care au creat-o şi care au adoptat-o au lucrat superficial şi incompetent”, a arătat Adriana Jung.
În acelaşi interval, mai mulţi angajaţi ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş au întrerupt lucrul şi au protestat.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.