Grupul Milvus a lansat recent pe siteul propriu (milvus.ro) o atenționare cu privire la salvarea puilor de pasăre care par a fi părăsiți. „Salvarea puilor de păsări cântătoare, și în general puilor speciilor nepericlitate, reprezintă mai degrabă un gest sentimental, decât unul cu o adevărată relevanță din perspectiva conservării speciilor, motivul este foarte simplu: în condiții naturale, decesele cauzate de răpitoare, boli și accidente sunt normale. Există o balanță naturală în procesul vieții, păsările cântătoare de talie medie și mică, depun anual 2-3 ponte, perechile ajungând în cazuri extreme până la 30 de pui într-un an”, atenționează milvus. În plus, „Unii dintre ei sunt seminidifuge, mai precis, părăsesc cuibul înainte de a învăța să zboară, iar părinții vin în continuare la ei să îi hrănească”.
Populația SE MENȚINE STABILĂ fără supraviețuirea fiecărui pui
„Puiul care are deja pene nu e nici orfan, nici părăsit! În procesul de învățare a puilor să supraviețuiască, deseori aceștia sunt lăsați singuri! În această perioadă, părinții țin legătura cu puii ascunși în vegetația densă și îi hrănesc în continuare!
Puii speciilor seminidifuge (mierla, sturzul cântător) SAR din cuib la sunetul de alarmă al părinților, încheind o etapă din viața lor. Aceștia merită reașezați în cuib doar în anumite situații: în vânt puternic sau în cazul în care corpul puilor nu este încă acoperit de pene!
Părăsirea timpurie a cuibului se întâlnește într-o anumită măsură și la speciile cuibăritoare în scorburi – pițigoi, vrăbii, grauri, ciufi de pădure”, mai subliniază cei de la Milvus.
ȘI ATUNCI PE CINE SALVĂM?
„Puii golași fără pene, acoperiți doar de puf alb (deseori cu ochi închiși), cei care nu pot umbla sau sta în picioare, cei răniți sau cei care își țin aripile și picioarele în mod anormal.
Puii speciilor de păsări de talie mare (berze, păsări răpitoare) care încă nu au corpul acoperit total de pene.
Uneori păsările își pot construi cuiburi în locuri extrem de ciudate, dacă considerăm că acest cuib periclitează viața puilor, atunci putem interveni!
Din simpatie și milă, multe persoane consideră necesară salvarea puilor de căprioară, iepuri și alte animale sălbatice întâlnite pe câmp, în păduri sau luminișuri. Dar, atenție, acești pui deși par solitari și fără ajutor, adevărul este contrar. Ei sunt lăsați de părinți în locuri sigure, știute de ei și doar pentru o scurtă perioadă de timp! Părinții vor reveni la ei!
Din acest motiv nu este necesară intervenția oamenilor. Vă rugăm nu atingeți, nu mutați și nu deranjați acești pui! Sunt mai în siguranță dacă nu îi deranjăm! Oricare ar fi situația, apelați-ne la 0722 533816!”.
Cristina Vancea, sursa Grupul Milvus