Dacă eşti o firmă germană puternică şi poţi oferi stimulente, mobilizezi uşor sute de voluntari pentru acţiuni „patriotice”. Ceea ce nu poţi face însă este educaţia unei părţi a populaţiei, care nu ştie şi nu vrea să fie civilizată. După ce sute de copii au strâns gunoaiele din păduri, de 1 Mai mizeriile au repărut. Nu atât de multe cum erau înainte de curăţenie, dar în ritmul acesta nu mai trebuie prea multă vreme pentru a fi toate la loc.
Problema este însă mai complexă de atât. La noi picnicul se face după bunul plac al fiecăruia, nu există niciun loc amenajat care să fie dotat şi cu coşuri de gunoi. Nu se aplică amenzi celor care aruncă gunoaie, astfel că limita subţire dintre civilaţie şi sălbăticie este trecută uşor de oricine după un pahar de alcool. „Ce rost are să iau gunoaiele cu mine, le va strânge cineva oricum” este gândirea unei părţi a populaţiei care de regulă nu participă la acţiuni de voluntariat.
A fost gestul firmei germane fără sens ? Nu total, copiii şi părinţii celor care au făcut curăţenie nu vor mai arunca gunoaiele în păduri. Pentru restul însă nu se va schimba nimic, atât timp cât nu vor avea de suferit de pe urma acţiunilor lor.
Şi să nu uităm că la Tîrnăveni există o firmă de salubritate plătită să facă curăţenie, dar şi asistaţi sociali care primesc bani pentru aceleaşi activităţi. Ei nu au avut însă niciodată ca sector de activitate şi pădurile.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.