În şedinţa de Consiliu Local de mâine, aleşii vor avea de aprobat un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor de salubritate.
Mai exact, potrivit celor două variante ce se vor regăsi în mapele consilierilor locali, se propune majorarea tarifului de colectare transport şi depozitare deşeuri menajere (1 mc) agenţi economici şi instituţii publice de la 42 de lei la 82 de lei, în prima variantă, respectiv la 90 de lei, fără TVA, potrivit celei de-a doua.
Tariful de colectare, transport şi depozitare deşeuri menajere de la populaţie şi asociaţii de proprietari lei/persoană/lună (1 mc/an) ar urma să crească de la 3.54 de lei la 6,89 sau la 7,53 de lei.
Cea mai mare creştere se va înregistra, dacă aleşii locali vor aproba una din cele două variante, la tariful de transport deşeuri stradale, şi anume de la 12 lei la 127,60 sau la 149,50 de lei.
Noile tarife de salubritate ar urma să intre în vigoare de la 1 august a.c.
Justificările proiectului de hotărâre, la care sunt ataşate tot felul de documentaţii indisponibile însă pe site-ul www.tirgumures.ro, sunt: depozitul regional de la Sânpaul este încă neoperaţional, la cel mai apropiat depozit de deşeuri de la Sighişoara Salubriserv nu mai are aprobare de depozitare conform Adresei nr. 5554/X/11.03.2014 şi depunerea la depozitul de la Odorheiu Secuiesc implică costuri suplimentare de transport şi taxe de depozitare, iar taxele în vigoare nu pot suporta aceste costuri suplimentare.
Nu contestăm că noile tarife nu or fi justificate, însă nu putem observa alte aspecte, cum ar fi faptul că nu s-a investit aproape niciun bănuţ în transformarea gropii de gunoi de la Cristeşti în una conformă cu standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană, preferându-se îngroparea resurselor municipiului în sistemul de termoficare – zeci de milioane de euro, în asfaltări peste asfaltări în aceleaşi zone, fără termene de garanţie mai mari de un an – câteva milioane de euro anual, în asocieri sportive – câteva milioane de euro anual şi putem continua.
În schimb, aceeaşi populaţie a Tîrgu-Mureşului, respectiv aceleaşi companii din municipiu vor suporta, din propriul buzunar şi din conturile propriilor firme managementul „european” în privinţa salubrizării oraşului. Ceea ce ni se pare o treabă foarte corectă şi ne vom bucura că, la fel ca de fiecare dată, toţi vor plăti şi nimeni din Executiv, respectiv din autoritatea deliberativă nu va fi responsabil nimeni pentru administrarea „competentă” a oraşului.
P.S.: În graba de a promova acest proiect, autorii săi au uitat că jrs. Cornel Brişcaru nu mai este de anul trecut consilier local şi, în consecinţă, nici preşedintele Comisiei pentru administraţie publică locală, protecţie socială, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, probleme de minorităţi şi culte.
Ligia VORO
Gunoiul ascuns sub preş
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.