- Astăzi, în ședința săptămânală, Executivul a aprobat OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum şi pentru reglementarea altor măsuri care include, între altele, modificări ale reglementărilor privind e-Factura și e-TVA.
Una dintre cele mai importante modificări impuse de noul act normativ se referă la prorogarea cu 6 luni a termenului de la care contribuabilii sunt obligați să justifice diferențele de TVA între decontul depus și cel precompletat, trimis de ANAF.
”Principala modificare, așa cum se preconiza, este că se amână cu 6 luni, până la 1 iulie 2025, termenul de la care notificarea de conformare RO e-TVA se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal”, a explicat pentru termene.ro Loredana Mihăilă, membră în Consiliul Economic și Social din partea OFA UGIR și membră în Comitetul Național pentru Decontul precompletat e-TVA.
13 zero-uri pe facturile persoanelor fizice în loc de CNP
O altă modificare se referă la anularea obligației de a trece CNP-ul pe facturile persoanelor fizice, acesta având caracter opțional.
”Inițial, se prevedea că identificatorul fiscal în tranzacțiile B2C este CNP-ul. Acum, noile modificări prevăd că utilizarea CNP-ului este opțională, iar dacă persoana fizică nu dorește să apară CNP-ul pe factură atunci se vor trece 13 de zero. În opinia mea, cred că e o vorba de o limitare impusă de structura e-Factura, și de aceea chiar dacă nu apare CNP-ul totuși rubrica va trebui completată, însă cu zero-uri. Modificarea este binevenită, întrucât se mută accentual de pe persoană, pe tranzacție”, a declarat Loredana Mihăilă.
OUG include totodată modificări cu privire la accize și la data limită pentru depunerea situațiilor financiare.
Ordonanță urmează să fie publicată în aceste zile în Monitorul Oficial.
Modificările aduse de noul act normativ
Schimbări privind e-Factura
Iată mai jos principalele schimbări ce intervin în cazul e-Factura:
– Livrările de bunuri/Prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care nu se identifică în relația cu furnizorul/prestatorul prin niciun cod de identificare fiscală sau optează să se identifice prin codul numeric personal, se consideră efectuate în relaţia B2C. „Dacă beneficiarul, persoană fizică, nu se identifică prin niciun cod de identificare fiscală, facturile se emit utilizând un cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului.
-În facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale, de concesiune de lucrări şi de concesiune de servicii, precum şi, după caz, contracte de achiziţii publice în domeniile apărării și securității, se înscriu, în mod obligatoriu, codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
– În relaţia comercială B2B, între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015…, emitentul facturii electronice are obligaţia de transmitere a acesteia către destinatar utilizând sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Fac excepţie bonurile fiscale emise în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate…, precum și facturile emise pentru livrări intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România comunică un cod de înregistrare în scopuri de TVA din alt stat membru.
– Începând cu data de 1 ianuarie 2025, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA, au obligaţia să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Fac excepţie bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate.
Schimbări în sistemul e-TVA
Ordonanța prevede că ”Notificarea de conformare RO e-TVA” nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 iulie 2025 (comparativ cu data de 1 ianuarie 2025, prevederea actuală).
Actul normativ prevede de asemenea că diferențele de TVA constatate de Fisc vor trebui justificate de contribuabili de la jumătatea anului 2025 și nu începând cu 1 ianuarie, cum prevede acum OUG 70/2024. Astfel, proiectul modifică articolul 16 alineatul (1) al OUG 70/2024, care va avea următorul cuprins: “(1) Prevederile art. 5 alin. (8) – (10), art. 7 şi art. 8 intră în vigoare la data de 1 iulie 2025”.