Preşedintele de onoare al UDMR, senatorul Marko Bela, a declarat joi, la Deva, că este greu ca Uniunea să susţină guvernul condus de premierul desemnat Victor Ponta, în condiţiile în care acesta şi-ar propune anularea hotărârii de Guvern prin care a fost înfiinţată facultatea de medicină în limba maghiară de la Târgu Mureş. ‘Susţinerea guvernului este o decizie a grupurilor parlamentare. Probabil că înainte de vot, luni, o să mai avem o şedinţă cu grupurilor parlamentare şi acolo să finalizăm poziţia noastră. Dar este cam greu să votezi un guvern care îţi promite, ca primă măsură, de exemplu, anularea unei hotărâri de Guvern privind drepturile minorităţilor. Aici sunt şi probleme, nu?’, a spus senatorul Marko Bela.
El a explicat că, în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, guvernul a respectat legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş. ‘Regret foarte mult că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult. (…) Guvernul nu a făcut altceva, prin acea hotărâre, decât a impus aplicarea legii şi eu consider că responsabilitatea respectării drepturilor minorităţilor, cele constituţionale şi cele legale, revine, cu tot respectul, nu Senatului unei universităţi, ci guvernanţilor, Guvernului şi instituţiilor statului. Guvernul trebuie să vegheze asupra respectării legii în orice domeniu, inclusiv în domeniul drepturilor minorităţilor’, a spus senatorul Marko Bela.
În opinia sa, viitorul guvern ar trebui să-şi ‘revadă’ poziţia faţă de UMF Târgu Mureş pentru ca România să nu asiste la ‘o premieră extrem de tristă’ în care sunt anulate drepturi câştigate deja de minorităţi. ‘Eu sper foarte mult că totuşi îşi vor revedea această poziţie, pentru că altfel vom avea o premieră extrem de tristă în România, şi anume anularea unor drepturi deja dobândite. Până acum, în România, în aceşti 22 de ani de după 1989, mai încet sau mai repede, cu paşi mai mici sau mai mari, am lărgit condiţiile şi drepturile minorităţilor. Ar fi o premieră în România, foarte tristă şi foarte periculoasă, să se anuleze un drept deja dobândit. Cred că va trebui să mai avem discuţii în sensul acesta’, a mai spus Marko Bela.
AGERPRES