Conform specialiștilor în recrutare, unul din patru absolvenți ai unei școli se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă în România. Așadar, în urma absolvirii studiilor, mai mulți tineri aleg șomajul, un lucru deja îngrijorător în România.
Numărul acesta este în totală creștere, în ultimii ani fiind cu 5% mai pronunțat. Pentru a interveni în acest caz, Guvernul anunță unul dintre cele mai mari proiecte ce ar urma să intre în dezvoltare, pentru nu mai puțin de 4 ani.
Străinătatea pare a fi singura soluție pentru mulți tineri
Unii din tinerii absolvenți aleg să plece în străinătate. Acolo se câștigă mult mai bine și ei reușesc să-și găsească mult mai ușor de muncă. Problema este însă că niciunul aproape nu va lucra în domeniul în care a studiat, iar în acest fel au și tinerii de pierdut și statul român, deoarece își pierde specialiștii.
Pentru a-i putea ajuta pe toți acești tineri, Guvernul a propus un proiect la nivel național. Acesta urmează să fie desfășurat de Ministerul Muncii, iar în 4 ani de derulare urmează să absoarbă fonduri de peste 40 de milioane de euro.
„Ne propunem ca circa 200 de mii de tineri, la nivel naţional, să fie identificaţi, dintre care cel puţin 160 de mii de tineri să fie înregistraţi în evidenţele noastre. Foarte mulţi dintre aceştia (…) nu deţin calificări în acest sens sau nu au competenţe şi trebuie să venim în ajutorul lor, pentru a le oferi o posibilitate de formare profesională” au declarant autoritățile AJOFM.
Care este soluția oferită de Ministerul Muncii în parteneriat cu Guvernul?
Astfel, toate birourile AJOFM din țară urmează să identifice și să treacă toți tinerii absolvenți în evidența lor, iar cei ce nu au studii și nu dețin nicio calificare urmează să fie încadrați pe poziții prin intermediul absolvirii unor cursuri de calificare.
Se vor investi foarte mulți bani în cursuri de calificare profesională și în programe de reprofesionalizare a tinerilor. Aceștia vor beneficia de tot ajutorul necesar să învețe o meserie și să se poată încadra pe piața muncii.
Proiectul va dura, după cum spuneam, 4 ani, iar fondurile alocate vor fi de 47 de milioane de euro.