Pe lângă investiţiile din Ungaria, Guvernul ungar va continua să sprijine dezvoltarea infrastructurii sportive în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc, a anunţat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după ce l-a primit la Budapesta pe Eduárd Novák, ministrul Tineretului si Sportului din România.
Potrivit comunicatului remis de Ministerul ungar al Afacerilor Externe, Péter Szijjártó a subliniat, la conferinţa de presă comună, că, în Ungaria, sportul este o prioritate naţională, sprijinul şi dezvoltarea acestuia este o prioritate strategică, deoarece o naţiune este cu atât mai sănătoasă, cu cât face mai mult sport.
“Sportul este unul dintre principalele mijloace de păstrare şi consolidare a identităţii şi mândriei naţionale”, a explicat politicianul de la Budapesta.
Acesta a mai subliniat că unele dintre condiţiile prealabile pentru succesele din viitor sunt dezvoltarea infrastructurii sportive, astfel încât părinţii să aibă unde să-şi ducă copiii, şi crearea condiţiilor decente pentru sport.
Ministrul a subliniat că, pe lângă investiţiile din Ungaria, Guvernul ungar a acordat întotdeauna atenţie dezvoltării sportului în comunităţile maghiare de peste graniţe, şi aşa va rămâne şi în viitor.
Potrivit acestuia, şi în acest an au planuri de dezvoltare la scară largă. Astfel, urmează construirea Academiei de Fotbal din Partium, la Satu Mare, şi căminul Academiei de Hochei din Ţinutul Secuiesc, la Cârţa, în judeţul Harghita, ambele cu sprijin bugetar din Ungaria.
În plus, Guvernul de la Budapesta oferă sprijin pentru funcţionarea mai multor cluburi sportive din Transilvania, cum ar fi clubul boxerilor din Gheorgheni sau al fotbaliştilor din Miercurea Ciuc, a mai adăugat şeful diplomaţiei ungare.
La final, Péter Szijjártó a declarat că numirea lui Eduárd Novák în funcţia de ministru al Tineretului si Sportului va da un nou impuls cooperării dintre cele două ţări în domeniul sportului, care a fost mereu excelentă.
Eduárd Novák a subliniat că sportul din România are nevoie de reforme şi, în acest domeniu, are încredere în sprijinul Ungariei, de exemplu, în ceea ce priveşte transferul de bune practici.
MTI