Guvernul Ungariei continuă să sprijine extinderea în străinătate a companiilor maghiare competitive, ceea ce contribuie în mare măsură şi la dezvoltarea cooperării economice cu ţările vecine, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, la Miercurea Ciuc.
La ceremonia de aşezare a pietrei de temelie a investiţiei CONTROLSOFT-AUTOMATIKA, şeful diplomaţiei ungare a relatat că în cadrul acestui proiect, compania maghiară care activează în domeniul industriei apelor construieşte în Miercurea Ciuc, cu un sprijin de 290 de milioane de forinţi (3,72 milioane lei) din partea Guvernului Ungariei, un birou de automatizări şi o hală de producţie, în valoare de 486 de milioane de forinţi, ceea ce va crea 45 de noi locuri de muncă.
În discursul său, ministrul a subliniat că există mai multe puncte de vedere pentru care noua investiţie are o mare importanţă: în primul rând, îşi aduce aportul la succesul strategiei de investiţii a guvernului maghiar, întrucât investiţiile companiilor maghiare în străinătate contribuie şi la rezultatele economice interne ale ţării.
Până în prezent, în cadrul programului, 52 de companii maghiare au beneficiat de sprijin de stat în valoare totală de 73 de miliarde de forinţi. În urma sprijinului primit, acestea au realizat investiţii în valoare totală de 144 de miliarde de forinţi. Pentru investiţii realizate în România, 15 companii maghiare au primit suma totală de 25 de miliarde de forinţi (321,5 milioane lei), ceea ce a indus investiţii în valoare totală de 60 de miliarde de forinţi (771,6 milioane lei), a explicat ministrul.
Potrivit ministrului de externe, este important că acest proiect continuă să dezvolte cooperarea economică dintre Ungaria şi România, care în ultima perioadă a doborât mai multe recorduri.
România a devenit, astăzi, a cincea cea mai importantă ţară de destinaţie pentru capitalul ungar, investiţiile depăşind valoarea de peste două miliarde de euro. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări a înregistrat o creştere de 20% şi s-a apropiat de 10 miliarde de euro, din care exporturile maghiare reprezintă 6 miliarde de euro, a enumerat Szijjártó.
Adresându-se în mod special reprezentanţilor presei din România, ministrul ungar de externe a subliniat: “Noi, maghiarii, am crezut întotdeauna în cooperarea pragmatică şi raţională. Am crezut întotdeauna – şi credem în continuare – că bazându-ne pe respectul reciproc, această cooperare poate fi dezvoltată în continuare, iar de pe urma acestui lucru, ambele naţiuni au numai de câştigat”.
Ministrul de externe al Ungariei a adăugat că cea mai stabilă şi importantă bază pentru această cooperare de succes o reprezintă comunităţile noastre naţionale: maghiarii care trăiesc în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc, şi românii care locuiesc în Ungaria. “Noi încurajăm românii care locuiesc în Ungaria să se bucure de identitatea lor naţională, să îşi folosească în mod liber simbolurile, deoarece cu cât devin mai puternici, cu atât mai puternică va deveni şi Ungaria”.
Péter Szijjártó a subliniat că Guvernul Ungariei priveşte comunitatea maghiară care trăieşte în România şi comunitatea de români care trăieşte în Ungaria ca fiind cea mai sigură bază pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două state.
În cele din urmă, Szijjártó a declarat că noua investiţie este un alt pas important în abordarea provocărilor comune, întrucât în domeniul protecţiei mediului este dificil să ne imaginăm că cele două ţări pot avea succes separat.
Şeful diplomaţiei ungare a vorbit şi despre alegerile parlamentare din Ungaria “istorice” din luna aprilie şi le-a mulţumit maghiarilor care trăiesc peste graniţe pentru numărul record în care au participat la vot.
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor din România, Barna Tánczos, a spus că sprijinul guvernului maghiar pentru investiţii este extrem de important; în opinia sa, aceste investiţii vor continua să consolideze relaţia dintre cele două state.
Barna Tánczos a subliniat că deşi nu există viaţă fără apă, din păcate, România nu reprezintă în prezent un exemplu bun şi nu tratează apa la valoarea ei reală. Din acest punct de vedere, tehnologia care va permite obţinerea unei ape mai curate este deosebit de importantă, a spus ministrul Barna Tánczos.
MTI