Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, a anunţat, joi, subvenţionarea sporturilor ecvestre din Ţinutul Secuiesc cu 100 de milioane de forinţi (277,75 mii de euro), în cadrul unui forum ecvestru, desfăşurat la Băile Homorod.
Secretarul de stat a declarat că, în cadrul programului, toate asociaţiile ecvestre înregistrate în Ţinutul Secuiesc vor primi sprijin între 2 – 7 milioane de forinţi (5 555 – 19 442 euro), din care vor putea face dezvoltări pe care, cu forţele proprii, le-ar fi putut face doar în 2-5 ani. Acesta a mai adăugat că sprijinul oferit, care poate fi utilizat şi pentru dezvoltarea resurselor umane, este, în speranţa sa, primul pas dintr-un lung proces. Sumele de finanţare pentru cele 28 de asociaţii ecvestre din Ţinutul Secuiesc au fost stabilite pe baza datelor unui sondaj realizat anterior. Când asociaţiile au completat chestionarul, nu ştiau că vor primi sprijin pe baza informaţiilor furnizate.
Árpád János Potápi a subliniat că politicile naţionale ale Guvernului ungar acordă din ce în ce mai multă atenţie sportului, iar acum, la 101 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, se poate vorbi de un spaţiu unitar şi în cazul sportului din Bazinul Carpatic. Politicianul a mai menţionat că echipele de fotbal cu legături maghiare din Ţinutul Secuiesc, Slovacia şi Voivodina performează bine în campionatele naţionale din ţările respective, iar în Erste Liga de hochei, cluburile din Transilvania oferă performanţe remarcabile.
Secretarul de stat a mai subliniat că promovarea sporturilor ecvestre este importantă deoarece şi calul face parte din identitatea maghiară. Potrivit unor ipoteze, diferite triburi asiatice, în timpul procesului de domesticire a calului, au format o alianţă care ulterior a fost numită maghiari. Acesta a mai adăugat că stilul de viaţă nomad, pe cai, i-a condus pe maghiari şi în Bazinul Carpatic.
În discursul său, Péter Makkai, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, a declarat că a susţinut iniţiativa de a include meseria de terapeut ecvestru şi crescător-îngrijitor de cabaline în Lista ocupaţiilor COR din România.
Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a declarat că viaţa ecvestră din Ţinutul Secuiesc a păşit pe un nivel superior de profesionalizare. Numărul persoanelor care trăiesc din asta este în creştere. Asta înseamnă că, în această regiune, există viitor pentru creşterea cailor şi pentru sporturile ecvestre.
MTI