O postare pe pagina de socializare a agitat spiritele în urmă cu o săptămână, mai exact luni seara. Cel care postase, Marius Pașcan, deputat în Parlamentul României relata din surse oficiale despre un furt, comis de un membru al Guvernului, Hamar Alpar – Benjamin, pentru cunoscuți, Béni Hamar. Ca să nu fie nici un dubiu că ar fi vorba de un alt Hamar Alpár-Benjámin, în postare au fost precizate fără perdea pe lângă nume, funcția și domiciliul acestuia. În scurt timp au urmat zeci de comentarii, postarea fiind distribuită de 95 de ori în doar patru ore. L-am contactat pe „făptaș”, mai întâi pe Messenger, apoi telefonic pentru a afla ce s-a întâmplat. Între timp și presa națională a preluat postarea, promovându-l nesperat de mult pe directorul de cabinet al secretarului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, Sorin Vintilă Meșter, demis zilele acestea din funcție. „Șeful meu a fost sacrificat pentru că a oprit sifonarea banilor publici și pentru că nu l-a dat afară pe „ungurul împuțit care ne bagă în pușcărie, adică pe mine”, a explicat Hamar.
„Am stat o lună de zile internat”
Rep.: Celor care nu auziseră de Béni Hamar, ce ne puteți spune despre el?
H.A.B: Înainte de toate nu sunt hoț și nu sunt corupt! Sunt căsătorit de 28 de ani, avem trei copii, o fată și doi băieți. Înainte de Revoluție am lucrat ca fochist la „Comunale”, cum era cunoscută pe vremuri, adică la Regia de Gospodărire Comunală. După Revoluție am urmat studii la Facultatea de Științe Juridice și Administrative la „Spiru Haret” și mai multe cursuri. Sunt o persoană cunoscută și îndrăznesc să spun respectată în satul Nazna, sunt membru din 1990 și momentan sunt vicepreședintele UDMR din comuna Sâncraiu de Mureș, sunt al treilea pe lista aleșilor pentru Consiliul Județean Mureș.
Rep.: Ați fost rănit în evenimentele din decembrie 1989 la Târgu Mureș. Povestiți-ne cum s-a întâmplat?
H.A.B: În cursul serii de 21 decembrie 1989 am fost împușcat în parcul din centru, în ambele picioare. Dacă m-ar fi nimerit doar cu o jumătate de centimetru mai sus, nu m-aș mai fi însurat! Puțin a lipsit să nu-mi distrugă osul piciorului stâng. Cred că au tras dinspre Poștă și Romarta nouă. Am căzut, dar nu am vrut să merg la spital de teamă să nu pățesc ca revoluționarii din Timișoara. Un prieten m-a ajutat să ajung acasă, dar noaptea m-au dus la spital. Am stat o lună de zile internat, apoi m-am cerut acasă și încă o lună de zile am urmat tratament. Prietenul meu, Demeter Arpi a fost împușcat în ficat, a fost operat de Dorin Florea, tânăr chirurg pe atunci. Cred că securiștii ne-au împușcat. Procuratura Militară a susținut că a fost împușcătură de mitralieră. Nu am vrut să fiu o povară, după un șomaj de doi ani am început să lucrez.
Rep.: Au urmat câțiva ani în care…
H.A.B: În care am lucrat cu sindicatele, am organizat protestul împotriva amplasării unui bust al generalului Gușă, am avut un proces împotriva Consiliului Local pe care l-am câștigat. În 2011 am fost ales președintele Asociației 21 Decembrie Tîrgu Mureș Oraș Martir. De ani de zile lupt împotriva mafiei certificatelor (de revoluționar, n.red.). Am contestat cu probe câteva certificate după care au urmat și arestări. Acum sunt în comisia care anulează certificatele false și trimitem dosarele la Parchet. Sunt nume grele pe listă!
„Au încercat să mă otrăvească”
Rep.: Credeți că activitatea dvs. atrage antipatia unora?
H.A.B: Bănuiesc că da. Probabil nu întâmplător am fost atacat cu cuțite, cu pistolul, de mai multe ori au încercat să mă otrăvească, m-au șicanat în trafic. Am avut parte de denigrări, umiliri en-gros!
Rep.: Ați fost acuzat de extremism, de susținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc? Că ați călcat în picioare drapelul țării! Sunteți membru UDMR?
H.A.B: Da, sunt membru UDMR din 1990. Am fost acuzat că sunt extremist Jobbik. N-am nicio legătură cu ei. Niște minciuni. Am participat la ședința de Ziua Libertății Secuilor, dar nu am comis nimic ilegal. Activitatea noastră în comisie deranjează, ca urmare au apărut fel de fel de mizerii în presă, pe internet. Mi-au făcut 10 sesizări la premierul României și două la președintele Iohannis pentru a mă scoate din Guvern. Nicio sesizare nu era semnată, asumată! Anonime! Mi-au făcut cinci plângeri penale cu toate mizeriile posibile, care nu au fost dovedite. Toate au fost casate. Am să le postez NUP-urile (Neînceperea Urmăririi Penale) când ajung acasă!
Rep.: Care e scopul acestor atacuri?
H.A.B: Vor să mă intimideze, să mă scoată din joc.
Rep.: Ce veți face?
H.A.B: Nu cedez. Mă duc mai departe! Fiecare va plăti pentru ce a făcut. O să oprim sifonarea banilor publici. Vrem să facem curățenie.
Rep.: Despre ce dosare vorbim mai exact?
H.A.B: Sunt mii de dosare. Fabrica de Certificate de Revoluționar. Sunt cazuri în care omul a urmărit evenimentele la televizor, apoi a ieșit să vadă ce se întâmplă. Cu martori mincinoși, cu bani au cumpărat documente, au mers într-acolo că au schimbat CNP – ul unei persoane decedate și au refăcut certificatul pe același nume, cu CNP – ul schimbat. Certificatele au fost reînnoite. Dacă nu a avut inițial un certificat, ce să reînnoiască? Am respins 622 dosare de unde s-a luat șpagă. Acte false, dosare predate la DNA, la parchet…
Rep.: Să înțeleg că e vorba de bani și avantaje cu aceste dosare de revoluționar?
H.A.B.: Cei care au obținut pe nedrept indemnizația de revoluționar, nu doar că vor pierde aceste drepturi, dar va trebui să returneze sumele obținute ilegal. Și dosar penal vor avea pentru fals în acte publice! Sunt nume grele, oameni politici pe listă!
„Sunt nume grele, oameni politici pe listă!”
Rep.: Despre ce avantaje vorbim în cazul revoluționarilor?
H.A.B.: Vorbim de hectarul de pământ, de 12 tichete de călătorie pe tren, cartela de metrou și indemnizația cuprinsă între 800 și 2.000 de lei lunar.
Rep.: Ce funcție aveți în cabinetul de verificare a dosarelor?
H.A.B.: Sunt director de cabinet al domnului Sorin Vintilă Meșter, secretarul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. În comisie analizăm dosarele false. Tăvălugul împotriva mea a început când secretarul de Stat le-a respins cererea unor persoane care nu aveau certificatul de revoluționar conform Legii 42/1990, ceea ce dovedește că nici vechiul titlu de luptător remarcat prin fapte deosebite nu a fost dobândit legal, dar Comisia Parlamentară condusă de Cristian George Sefer (PMP) le-a aprobat contestația în ședința din 2 februarie 2016. Dacă până acum dl. Dragnea nu s-a băgat în activitatea comisiei, convins de doi lideri PSD șantajați de Mafia Certificatelor de Revoluționari l-au convins ca să-l sacrifice pe Meșter.
Rep.: În locul secretarului de stat Meșter, interimatul va fi asigurat de ing. Octav Bjoza. Ce se va întâmpla cu ceilalți membri ai cabinetului?
H.A.B.: În cabinet am lucrat cinci persoane din care trei au fost revoluționari, doi angajați. Am lucrat cu contract. Dacă noul șef de cabinet, ing. Octav Bjoza, subsecretar de stat o să vrea să lucreze cu noi, vom încheia un nou contract, dacă își va dori o altă echipă predau dosarele și îmi caut de lucru. În București sau acasă la Tîrgu Mureș.
Rep.: Ce program de lucru aveați la cabinet?
H.A.B.: Programul ar fi fost de la 8 la 16,30. Adesea începeam lucrul la 6,30 și lucram până seara târziu. E enorm de mult de lucru. Cu trenul sau cu mașina personală merg acasă în weekend, duminică seara cu trenul sau noaptea cu mașina pornesc înapoi. Stau în chirie în București. Toate pe cheltuiala mea, doar demnitarii au asigurate cazarea și un drum decontat lunar.
Rep.: A fost mediatizat din plin, cazul de la Kaufland, să ne povestiți totuși, cum s-a întâmplat?
H.A.B: După o săptămână grea, obosit, joi seara am fost invitat la Cenaclul din Cetate. Dimineața mi-a dat soția lista și ca de obicei m-am dus la cumpărături la marketul de la Gara Mare. Am rătăcit cumva bilețelul, am sunat acasă să întreb ce mai am de cumpărat, atunci mi s-a închis telefonul, bateria fiind descărcată. La raionul de electrice am căutat o baterie externă pentru telefon, am pus telefonul la încărcat și l-am pus în borseta deschisă, deasupra. Am uitat de el! Dacă voiam să fur, nu-l puneam la vedere și nu furam un obiect de 18 lei, mai ales că am făcut cumpărături de peste 200 de lei. În plus aveam 2.500 de lei la mine că urma să mai cumpăr și pentru băiatul cel mic una – alta, că începe facultatea! După ce am plătit cumpărăturile din coș, m-a oprit paza că am ceva neachitat? Ce era să fac? Se întâmplă, am uitat. Săptămânal merg la cumpărături acolo! Am plătit contravaloarea bateriei, atașez chitanța și poza bateriei. Mi s-a spus că s-ar putea să fiu sunat de la Poliție, ca să dau o declarație, dar nu m-a sunat nimeni. Mi-e milă de familia mea! Nu merită așa ceva. Aș fi explicat și domnului Pașcan cum s-a întâmplat, dar mi-a blocat accesul pe pagina lui de socializare. M- a atacat, fără să-mi lase posibilitatea de a mă apăra! Dacă crede că mă doboară, greșește!
Știre de ultimă oră:
„Am rămas în cabinetul demnitarului interimar Octav Bjoza. Meșter este director de cabinet, iar eu consilier. Deci contionuăm lupta împotriva impostorilor!”-Hamar Alpár – Benjámin.
A consemnat Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.