Directorul general al SC Azomureş SA din Târgu Mureş, Harri Kiiski, susţine că această companie îşi va atinge obiectivele stabilite prin aşa-numitul pachet „Fit for 55” de reducere a emisiilor de carbon până în 2025, întrucât are un plan detaliat.
„Green Deal, după cum ştiţi, comisarul a venit cu programul ambiţios, în luna iunie a acestui an, aşa-numitul pachet ‘Fit for 55’ este de fapt potrivit pentru 61 (la sută, n.r.), pentru industriile consumatoare de energie. Deci ţintele noastre de reducere nu sunt 55, sunt 61 la sută faţă de anul de referinţă 2005, cu investiţiile pe care le-am propus consiliului. Vom atinge aceste obiective de reducere până în 2025. Vom continua dincolo de 2025 cu următoarea fază, care vizează apoi neutralizarea carbonului. Pentru această neutralitate avem nevoie de o serie de acţiuni şi din partea societăţii din jurul nostru. De exemplu, sistemul de termoficare, care ar produce 200.000 de tone de emisii de CO2 în Târgu Mureş. Deci există o serie de probleme în planul nostru. Şi când intri în mici detalii, sunt sute de proiecte, dar cele principale au fost listate şi există un plan de investiţii”, a arătat Harri Kiiski, într-o conferinţă de presă.
Potrivit directorului general al Azomureş, principalele proiecte vor merge spre îmbunătăţirea eficienţei producţiei, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi apoi se va merge spre captarea şi stocarea carbonului, împreună cu parteneri externi.
„Ne vom uita la hidrogen în momentul în care România este pregătită. Şi asta probabil va dura dincolo de 2035. Dar, într-adevăr, avem un plan foarte detaliat pentru asta. Ne vom atinge obiectivele. Următoarea fază este mai provocatoare decât neutralitatea, deoarece asta ne face pe toţi să lucrăm împreună”, a precizat Harri Kiiski.
În programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2021, revizuirile şi iniţiativele legate de acţiunile climatice ale Acordului ecologic european şi, în special, obiectivul de reducere netă de 55% a planului-ţintă de climă au fost prezentate în cadrul pachetului „Fit for 55”.
Pactul verde european, prezentat în 2019, stabileşte o viziune potrivit căreia Europa ar putea deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, pentru a proteja biodiversitatea, a stabili o economie circulară şi a elimina poluarea.
Conducerea Azomureş s-a întâlnit, joi, la Târgu Mureş, cu reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale pentru stabilirea unei strategii comune, întrucât judeţul Mureş se regăseşte între cele şase judeţe din România care vor accesa investiţii din Fondul pentru o Tranziţie Echitabilă. AGERPRES