La inițiativa Centrului de Cercetări Culturale și Sociale ”Romane Rodimata, ” în această perioadă, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) al României găzduiește o expoziție deosebită.
Intitulată ”Hărți orale din prezent ” , expoziția își propune să aducă în atenția publicului larg patrimoniul imaterial al sclaviei romilor din Moldova și Țara Românească, la împlinirea celor 164 de ani de la abolirea sclaviei.
Prin metode interdisciplinare -artă grafică, istorie, etnografie, film, fotografie, expoziția prezintă informații despre sclavia romilor evidențiind consecințele acesteia asupra identității colective a romilor din zilele noastre.
La vernisajul care a avut loc în 24 septembrie au participat o serie de personalități, între care Viorel Achim, cercetător științific la Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române din București, autorul primei cărți de țiganologie din țara noastră – “Țiganii în istoria României” (1998), și Ioanida Costache, provenind din neam de romi lăutari emigrați în Statele Unite, doctorand la Stanford University cu o teză legată de păstrarea memoriei deportării deportării romilor în Transnistria prin muzică (vezi foto1). Expoziția a fost realizată de sociologul Nicolae-Adrian Furtună, director la Centrul de Cercetări Culturale și Sociale “Romane Rodimata”, consilier la Compartimentul de Documentare și Cercetare la Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.
Celor care nu ajungeți în București înainte de 4 octombrie, vă prezentăm câteva imagini din expoziție.
E.G. și EM
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.