Herczeg Andy este o tânără sportivă din Luduș, care prin muncă și dăruire a ajuns la performanțe remarcabile într-o ramură sportivă relativ nouă – fotbalul feminin: campioană a României, participantă în Champions League, membră de bază a echipei naționale a României, membră a unor cluburi sportive din campionate importante de fotbal feminin din Europa. Iar Cupa „Herczeg Andy”, organizată anual la Luduș, a devenit un reper în lumea fotbalului feminin din țara noastră.
De la echipa de băieți…
Herczeg Andy s-a născut în Luduș, unde a copilărit până la vârsta de 10 ani. Am urmat primele cinci clase în Luduș. Apoi, s-a mutat la internat în Tîrgu Mureș și a continuat studiile la Liceul Sportiv „Szasz Adalbert”, unde am făcut gimnaziul și studiile liceale.
La Luduș, între 2003 și 2006 a jucat alături de echipa de băieți (echipa orașului juca în cel moment în Liga a III-a, iar Andy făcea parte din echipa a doua a clubului).
La cel mai bun sportiv la anului…
Apoi, s-a alăturat echipei de fotbal feminin City’us Tîrgu Mureș (recent înființată în acea perioadă), unde au venit și primele recunoașteri ale valorii sale sportive.
„Am activat la Tîrgu Mureș aproape 8 ani. Am devenit campioană națională și am câștigat Cupa Românei cu Tîrgu Mureș. Am avut o evoluție în Liga Campionilor în anul 2010. Am jucat la Tîrgu Mureș până la vârsta de 18 ani, timp în care am fost și desemnată de două ori cel mai bun sportiv al anului”, a precizat Herczeg Andy.
Astfel, ajunsă datorită valorii sale, căpitanul mureșencelor, Andy este recompensată cu titlul de „Cel mai bun sportiv al anului” în Tîrgu Mureș, atât în 2010, cât și în 2011.
Și la echipa națională…
La nici 16 ani împliniți Andy a fost selecționată în echipa de senioare a României, fiind a treia cea mai tânără selecționată din istoria fotbalului feminin românesc. Cea mai notabilă performanță cu echipa națională a obținut-o în 2012, cu echipa under 19, când fetele s-au calificat la Campionatul european din Turcia.
„Am ajuns printre primele 8 echipe din Europa, fiind un rezultat unic în istoria fotbalului feminin românesc. Am fost protagonista rezultatelor pozitive de acolo marcând golul victoriei cu Franța și un alt gol împotriva Islandei…”, menționează Herczeg Andy.
Herczeg Andy are peste 37 de convocări la echipa națională de senioare și 5 goluri marcate, fiind un om de bază al echipei. În martie 2020 a participat cu echipa națională la un turneu internațional amical și a fost aleasă cel mai bun mijlocaș al turneului.
Cariera în străinătate
Performanța de la Campionatul european din 2012 a propulsat-o pe Andy în fotbalul european de cluburi. A primit multe oferte din străinătate: „Am fost contactată de la mai multe echipe din diferite țări. Fiind încă junioară, am rămas în țară până în 2014 când am plecat la campioana Ungariei de atunci, MTK Budapesta FC, unde am evoluat un sezon și jumătate, am jucat două finale ale Cupei Ungariei și am devenit vicecampioanele Ungariei.
Apoi, am evoluat trei ani în campionatul suedez, la cel mai înalt nivel, fiind unul dintre cele mai puternice campionate de fotbal feminin din lume. Am avut onoarea să joc alături de unele jucătoare de top, câștigătoare de Liga Campionilor, de cupe europene și mondiale”, a spus Andy.
Iar recunoașterea valorii sale nu a întârziat să apară nici în Campionatul Suediei: în 2017 a fost aleasă cel mai bun mijlocaș al campionatului și a fost golghetera echipei.
Apoi, Andy a revenit în Ungaria, evoluând timp de 8 luni la Seghedin, în Liga I. În martie 2020, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, și-a reziliat contractul și a revenit acasă, la Luduș, deoarece competițiile au fost suspendate. Din vara anului 2020 până în prezent evoluează la o altă echipă din prima ligă maghiară – Victoria Balagtas.
Planuri de viitor
„Îmi doresc să joc într-un campionat și mai puternic. Aș dori foarte mult să evoluez din nou în Suedia. Dar nu exclud nici varianta de a continua tot în Ungaria. În vară îmi expiră contractul, iar clubul mi-a adus la cunoștință că ar dori să îmi prelungească contractul pe încă un sezon. Nu am luat decizia finală deoarece e posibil să primesc oferte și din alte țări” – a menționat Herczeg Andy, referindu-se la viitorul său sportiv.
Ludușul, în inima lui Andy
Chiar dacă a plecat din Luduș la o vârstă fragedă, Andy revine deseori acasă și chiar are mai multe proiecte sportive în care orașul natal este implicat.
Astfel, începând cu 2017 Andy a organizat la Luduș „Cupa Herczeg Andy”, o competiție de fotbal feminin. E un turneu organizat în sală, amical, de o zi, la care participă echipele din Liga I. La a treia ediție a reușit să aducă și o echipă din străinătate…
Mai mult, după ce-și va încheia cariera de fotbalist, Andy dorește să înființeze o echipă de fotbal feminin, în Luduș: „Îmi doresc, după ce îmi închei activitatea de jucătoare profesionistă, să devin antrenoare. Deja dețin licența C Uefa. Am antrenat în cadrul cluburilor unde am evoluat. Mi-aș dori și să înființez o echipă de fotbal feminin în Luduș, în viitor. În primul rând îmi doresc să le ofer condiții de joc acelor puține jucătoare din Luduș, să le dau șansa pe care eu nu am avut-o și să poată juca fotbal în orașul natal”.
Viitorul fotbalului feminin
din România
Andy nu este prea optimistă în privința viitorului fotbalului feminin din România, având în vedere probleme financiare pe care această ramură sportivă le întâmpină: „Din păcate facem pași mici în fotbalul feminin românesc, atât la națională, cât și la echipele de club. În ultimii doi-trei ani numărul echipelor a crescut semnificativ, dar calitativ încă suntem în urmă pentru că nu există surse disponibile pentru a le oferi jucătoarelor și antrenorilor suficientă susținere pe plan material și financiar. În plus, din păcate fotbalul feminin nu este mediatizat”.
Surprinsă plăcut
de evoluția Ludușului
Am întrebat-o pe Herczeg Andy ce impresie îi lasă orașul natal când revine acasă, având în vedere că e mult timp plecată din România.
Iar răspunsul este unul pozitiv, având în vedere că Andy își imaginează viitorul în Luduș: „De fiecare dată, la sfârșitul sezonului sau în pauza competițională de la jumătatea sezonului, mă întorc la Luduș. Întotdeauna îmi petrec concediul cu familia, cu prietenii de acasă.
În ultimii cinci ani, de fiecare dată când m-am întors în Luduș am fost surprinsă plăcut. Domnul primar Cristian Moldovan a modernizat foarte mult orașul. A încercat să susțină pe plan financiar și echipa locală. Eu, de cel puțin de două ori pe an, vin acasă și de fiecare dată văd ceva nou, modern, reînnoit. Sunt de părere că este implicat domnul primar și acest lucru se vede… Asta mă face să-mi doresc să vin și să petrec și mai mult timp acasă. Mi-am cumpărat propria locuință în Luduș și am în plan ca după ce îmi închei cariera să revin acasă și să-mi petrec restul vieții în orașul natal”.