Primăria Municipiului Reghin, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, organizează, în această săptămână, a II-a ediţie a evenimentului „High or Alive”, în scopul conştientizării elevilor asupra pericolului la care se expun consumatorii de droguri.
„Consumul de droguri generează costuri enorme şi prejudicii pentru sănătatea şi siguranţa publică, mediu şi productivitatea muncii. De asemenea, acesta aduce cu sine şi ameninţări la adresa securităţii legate de violenţă, criminalitate şi corupţie. Sperăm ca prin educaţie, prin exemple concrete de foşti consumatori cu poveşti de viaţă şi experienţă, să-i facem conştienţi pe tineri de pericolele la care se expun consumând şi vânzând. Am ajuns la a II-a ediţie a evenimentului „High or Alive”. Timp de cinci zile, vor avea loc întâlniri, dezbateri la care sunt invitaţi toţi elevii claselor V-VIII şi IX-XII din toate unităţile şcolare din oraş”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Primăriei Reghin, Imola Grama Vajda.
La „High or Alive”, pe lângă reprezentanţii poliţiei sau ai Agenţiei Naţionale Antidrog, participă şi doi foşti consumatori şi un deţinut, un psiholog şi un părinte al unui consumator, care le expun elevilor pericolul social al consumului de substanţe interzise, tulburările legate de consumul de substanţe şi importanţa intervenţiei timpurii.
La dezbateri sunt invitaţi elevii, cadrele didactice, reprezentanţi ai instituţiilor abilitate şi ai societăţii civile, activitatea fiind deschisă tuturor.
„Ne-am propus, alături de invitaţii noştri, întâlniri interactive unde elevii pot primi răspunsuri la întrebări, curiozităţi. Ca o noutate în comparaţie cu ediţia din anul precedent, ne dorim şi o întâlnire cu părinţii, cu părinţii elevilor din Reghin şi nu numai. Nu ştiu cât de deschişi vor fi pentru a participa la asemenea discuţie, dar dacă mă gândesc la chestionarele pe care le-au completat elevii, ei au declarat că peste 60% din părinţi nu au avut niciodată o discuţie deschisă cu ei pe această temă. La fel, peste 60% au spus că părinţii lor nu ar recunoaşte primele semne ale consumului. Eu zic că ar trebui să spună DA acestor întâlniri”, a subliniat Imola Grama Vajda.
Aceste acţiuni sunt menite să realizeze şi un schimb informaţional între specialiştii instituţiilor, dar şi crearea de proceduri comune de bună practică, în aşa fel încât acest fenomen să fie conştientizat şi evaluat în consecinţă de către toţi cei implicaţi, precum şi promovarea înţelegerii, respectului, empatiei şi unei atitudini nondiscriminatorii faţă de persoanele care consumă droguri.
De asemenea, se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la impactul negativ al stigmatizării şi discriminării asupra persoanelor care consumă droguri şi a familiilor acestora. AGERPRES