În data de 31 ianuarie se va desfășura Simpozionul municipal ,,Nu eticheta, nu discrimina, NU UITA!”, ediția a II-a, la Biblioteca Municipală „Petru Maior”, începând cu ora 14, în organizarea Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Societatea Reghineană de Istorie, Biblioteca Municipală „Petru Maior”, Reghin.
„Holocaustul a reprezentat o culme a degenerării relațiilor interumane. Dacă dorim ca astfel de experiențe să nu se mai producă, trebuie să învățăm din trecut. Această experiență tragică trebuie să reprezinte pentru generațiile tinere o lecție a trecutului pentru prezent. Este nevoie ca generația tânără să o cunoască pentru a învăța din greșelile ei, pentru a nu mai fi martori, în prezent sau în viitor, la astfel de atrocități. Lecția Holocaustului trebuie pusă în antiteză cu lecția democrației. Reacția la Holocaust trebuie să fie solidaritatea, democrația, respectul pentru lege, pentru pace, pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului”, a declarat prof. Gabriela Atănăsoaie.
Tematica simpozionului…
…se referă la semnificația istorică a zilei de 27 ianuarie, Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului. Scopul acestui eveniment îl constituie combaterea atitudinilor rasiste, xenofobe, antisemite prin cultivarea memoriei Holocaustului în rândul elevilor și a cadrelor didactice participante.
Obiectivele simpozionului sunt cunoașterea și înțelegerea problematicii Holocaustului, a semnificației acestuia prin încălcarea brutală și violentă a drepturilor fundamentale ale oamenilor și, în principal, a dreptului fundamental la viață; formarea și dezvoltarea la elevi a unui comportament tolerant, democratic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața societății lipsită de orice fel de manifestări de rasism, violență, discriminare, intoleranță; formarea și dezvoltarea spiritului civic, a capacității de a lucra în echipă.
Simpozionul va avea 3 secțiuni
…eseu, proiecte despre dreptul la viață (desene, pictură, grafică, postere) și materiale power-point/multimedia (filme de scurt metraj ). Activitatea se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal, coordonați de un cadru didactic. Elevii pot fi înscriși la simpozion de către profesorul coordonator. Înscrierile se fac până în data de 27 ianuarie la adresa: simpozionreghin2017@gmail.com.
Coordonatorii proiectului sunt: prof. drd. Constantin Bogoșel – inspector școlar de specialitate, IȘJ Mureș, prof. Sorina Bloj – director al Bibliotecii „Petru Maior” Reghin, prof. dr. Florin Bengean – coordonator al Societății Reghinene de Istorie, prof. Gabriela Atănăsoaie, bibliotecar Grama Imola. Partenerii evenimentului sunt DAReghin TV și REGSAN.
Imola Grama