Mircea Bălșoianu: „Un hornar profesionist înseamnă o persoană foarte responsabilă”
Meseria de hornar a apărut acum două secole. La început, hornari erau doar copiii de 8-10 ani, fiindcă erau mai subţirei şi puteau intra uşor prin hornurile înguste. Existau cazuri când copilul se bloca în coșul de fum și își găsea sfârșitul acolo. Începînd cu 1840, s-a interzis practicarea meseriei de către persoane sub 21 de ani. Iar din anul 1875, s-a introdus şi obligativitatea autorizaţiei. Coşeritul a fost întotdeauna considerat o meserie murdară, dar astăzi nu mai este neapărat la fel. În Santa Maria Maggiore, an de an, în primul weekend din septembrie se întâlnesc 3.000 de coșari din toată lumea. La defilarea ce are loc duminica iau parte peste 30.000 de spectatori an de an.
Hornarii autorizaţi din România au diplome şi echipament sofisticat, se şcolesc la cursuri în străinătate, sunt membri în Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee ( ASFOCH) şi participă la traininguri internaţionale ale coşarilor.
Reghineanul Mircea Bălșoianu este președintele ASFOCH din România, a înființat Școala Națională de Coșari Profesioniști ASFOCH.
Școala de hornari de la Reghin…
… este centrul de pregătire a coșarilor din asociația de profil, loc unde se fac tot felul de seminarii și prezentări, începând de la promovarea ultimelor tehnici din domeniu-tehnici care evoluează de la an la an – până la promovarea montajului corect al coșurilor de fum și al șemineelor.
Ideea de a înființa această școală i-a venit lui Mircea Bălșoianu după o vizită în Italia, unde a văzut forța pe care o au coșarii dacă stau împreună, sub aceeași cupolă, modul lor de a se pregăti și de a fi la zi cu toate cunoștințele de specialitate, respectiv modul profesionist de lucru din peninsulă. Scopul a fost o breaslă a coșarilor puternică, pregătită și unită, pentru a face munca coșarului mai ușoară și pentru a face casele clienților mai sigure.
,,Un hornar profesionist înseamnă o persoană foarte responsabilă, cu studii continue și bine făcute, care nu doar curăță coșuri de fum, ci în primul rând informează clientul referitor la eventualele probleme existente, iar apoi asigură și mentenanța / curățarea periodică a echipamentelor de încălzire (sobe, centrale, șeminee), dimensionează, vinde și montează coșuri de fum, vinde și montează sobe și șeminee. Repararea și reabilitarea coșurilor de fum ține, de asemenea, de munca coșarului profesionist. Toate acestea în concordanță cu normele și legislația națională, și respectiv cu standardele europene care au fost armonizate și la noi în țară”, a declarat Mircea Bălșoianu.
Oricine are studii cel puțin liceale, dorința de a investi continuu în pregătirea profesională și în dotare se poate îndrepta către această meserie. Evoluția tehnicii de încălzire, a echipamentelor, coșurilor de fum și a tuturor celor conexe acestora este atât de rapidă încât pregătirea continuă trebuie să stea la baza serviciilor coșarului profesionist. Calificarea de coșar se poate obține la cursurile de specialitate. Vârsta doritorilor nu este un impediment, tehnicile noi de coșerit permit curățarea aproape a oricărui sistem de coș de fum de la baza acestuia. Astfel, nu mai este nevoie de lucrul la înălțime.
,,Dotarea minimă a unui coșar modern, include între multe altele o mașină pentru deplasare, dotată cu tot felul de scule și unelte necesare curățării, deblocării, inspectării și verificării coșurilor de fum și nu numai. Periile de toate mărimile împreună cu sistemele moderne de curățare mecanizată, care nu mai folosesc perii, cameră foto, endoscopul și cameră de videoinspecție sunt baza trusei coșarului. Aspiratoarele performante pentru praf sunt neapărat necesare, întrucât coșarul profesionist lucrează în casele oamenilor fără a face praf sau mizerie în timpul curățării. Astfel, la terminarea lucrării clientul nu trebuie să facă curățenie și nici să zugrăvească încăperea. Aparatele de măsurare a tirajului, camera de termoviziune și laptop-ul sau tableta sunt neapărat necesare”, spune Simion Cristian Virgil, vicepreședinte ASFOCH, directorul Academiei Prohornar.
Improvizațiile la instalațiile de evacuare a fumului, instalațiile de încălzire necurățate și neconforme, ce nu respectă distanțele de siguranță până la materialele combustibile sunt cele mai frecvente cauze de incendii.
,,Vânzarea și folosirea de tot felul de elemente necertificate (neconforme, cum ar fi elementele de ventilații) pe post de elemente de coș de fum, provoacă foarte mari daune, în același timp punând casele cetățenilor în pericol, dar și neasigurând evacuarea în condiții de siguranță a fumului.
Aceasta din păcate este o practică împământenită în ultima vreme în domeniu. Hotărârea de Guvern 668/2017 privind stabilirea condițiilor pentru comercializarea produselor pentru construcții a venit în încercarea de a limita aceste acțiuni, dar aplicarea ei întocmai va dura încă niște ani. Prin această hotărâre, clientul, vânzătorul și constructorul sunt obligați să folosească pe post de coș de fum doar sisteme certificate în acest sens. Recomandăm clienților ca, la cumpărarea unui coș de fum, să ceară magazinului o copie a Declarației de performanță a sistemului de coș, declarație pe care să se asigure că scrie la domeniul de utilizare: coș de fum”, ne sfătuiește Mircea Bălșoianu.
Hornarii reghineni în această perioadă se află la Moscova.
Pregătirea continuă este o prioritate a lor. Pentru asta, deplasările atât în țară, cât și în străinătate au drept scop participarea la diverse seminarii, schimburi de experiență și mese rotunde, de unde vin cu cele mai noi informații din domeniu.
,,Acum, la Moscova, coșarii ruși au parte de un seminar ținut în colaborare de specialiști români și americani, cu studii de caz și cu discuții pe legislația în domeniu, totul pentru a-și adapta și dezvolta serviciile, în concordanță cu evoluția internațională a breslei. Asociația noastră ASFOCH este membră ESCHFOE – Federația Europeană a Maeștrilor Coșari – cu sediul la Bruxelles, federație care stă la baza tuturor standardelor europene în domeniu. An de an, participăm la congresele sau zilele tehnice ESCHFOE, pentru a aduce acasă noi și noi informații din domeniu. Avem plăcerea ca în luna august, la Tîrgu Mureș, să găzduim timp de patru zile Congresul internațional ESCHFOE, cu participarea a 22 de țări, printre care state europene, dar și SUA și Federația Rusă. Pregătirea continuă a coșarilor români se face în concordanță cu programa Federației Europene a Coșarilor ESCHFOE și respectând legislația națională în domeniu”, spune Simion Cristian Virgil.
Coșarul este considerat simbol al norocului…
… de care sunt legate multe superstiții. Se spune că dacă întâlnești un coșar în data de 1 ianuarie o să te urmărească norocul tot anul. Dacă vezi un hornar trebuie să te prinzi de un nasture și să îți pui o dorință.
Norocul e și mai mare dacă îl întâlnești în ziua nunții. Visele în care apar coșari sunt interpretate ca fiind aducătoare de bani și noroc. Hornarul este și vestitor al primăverii, mărțișoarele cu hornari fiind considerate, alături de potcoave, cele mai cunoscute simboluri aducătoare de noroc.
Dar dincolo de toate astea, un hornar aduce mai ales siguranță, economie de bani și un mediu mai curat.
Imola Grama
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.