Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că a notificat ultima Hotărâre a Consiliului Local Târgu Mureş, adoptată în şedinţa extraordinară din data de 10 februarie, la care este ataşat un proiect al reţelei şcolare pe 2017-2018, în care figurează şi Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală.
‘Am notificat Hotărârea de Consiliu în care figurează acel proiect de reţea şcolară. În primul rând, a fost o şedinţă extraordinară şi nu s-a respectat termenul de 3 zile lucrătoare de la convocare până la şedinţă. Între punctele notificate se află şi Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, dar şi alte motive juridice. Aştept lămuriri de le Primăria Târgu Mureş. Conform prevederilor legale, ei nu ar fi trebuit să adopte prin HCL acest proiect de reţea şcolară, acesta trebuia întocmit de către primărie şi trimis ISJ Mureş, cu solicitare de aviz, urmând ca după primirea avizului să adopte prin HCL reţeaua şcolară. Nu trebuie adoptat un proiect înainte. În plus, proiectul nu are la bază referatul de specialitate, deşi acesta este prevăzut în Legea Educaţiei Naţionale, care prevede că e nevoie de un raport argumentativ. Am notificat, aştept clarificări’, a declarat Lucian Goga.
Acesta a spus că termenul legal pentru notificarea unei hotărâri este de 6 luni, însă Primăria Târgu Mureş a solicitat controlul de legalitate în 30 de zile.
‘Am făcut-o azi fiindcă se poate reveni asupra acesteia în viitoarea şedinţă a Consiliului Local’, a precizat prefectul.
Şedinţa extraordinară a Consiliului Local municipal Târgu Mureş a avut loc în data de 10 decembrie şi a fost convocată la iniţiativa a opt consilierii locali, şapte din partea UDMR şi unul din partea POL.
Hotărârea notificată cuprinde două articole: ‘Art.1. Se ia act de proiectul elaborat de către Direcţia Şcoli, înregistrat la ISJ Mureş cu nr. 1441 din data de 07.02.2017 privind propunerea de proiect de reţea şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2017-2018, în conformitate cu prevederile art. 22, lit. a) din OMENCS nr. 5777/2016, conform anexei nr.1,care face parte integrantă din prezenta hotărâre’ şi Art.2. ‘Aprobarea reţelei şcolare va fi supusă aprobării Consiliului local municipal după emiterea avizului conform de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş’.
În dosarul referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, este cercetat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru abuz în serviciu (două infracţiuni) şi uzurparea funcţiei (două infracţiuni), iar directorul instituţiei, Tamasi Zsolt-Jozsef, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În dosar mai figurează 10 suspecţi, majoritatea angajaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.
Procurorii susţin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliului Local al municipiului Târgu Mureş s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureş, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someşan ar fi arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal.
În acest context, susţine DNA, Consiliul de Administraţie al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, însă în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ. AGERPRES