Relaţiile dintre România şi Ungaria s-au îmbunătăţit mult în ultimul an şi jumătate, iar UDMR este gata să continue să joace un rol de punte în guvernul de la Bucureşti pentru a consolida în continuare legăturile dintre cele două ţări, a declarat, marţi, Hunor Kelemen, viceprim-ministru al Guvernului României şi preşedinte al UDMR, după discuţiile avute cu Péter Szijjártó, ministrul de externe ungar, aflat în vizită la Bucureşti.
În declaraţia de presă dată în comun de cei doi, liderul UDMR a precizat că se consultă cu ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior de fiecare dată când şeful diplomaţiei de la Budapesta vine în România. Ei au trecut în revistă situaţia maghiarilor din România şi în cadrul recentei lor întâlniri, discutând printre altele despre recensământ şi despre eforturile depuse de UDMR în cadrul coaliţiei guvernamentale de la Bucureşti privind drepturile minorităţilor, învăţământul în limba maternă, investiţiile în educaţie.
În opinia lui Hunor Kelemen este nevoie de o consolidare a relaţiilor româno-maghiare, iar miniştrii celor două guverne trebuie să se întâlnească mai des, deoarece în relaţiile economice există un potenţial incredibil, care nu este exploatat. El a subliniat că este important ca populaţia României şi a Ungariei să fie în siguranţă, în acest sens aprovizionarea cu gaze naturale şi energie electrică reprezintă o provocare majoră, la fel şi protecţia cetăţenilor aflaţi în dificultate. Viceprim-ministrul a spus că trebuie să ne concentrăm asupra a ceea ce face viaţa oamenilor mai bună, mai sigură, în condiţiile în care în vecini este război, este criză. El a opinat că suntem la începutul unei lungi perioade de criză, UDMR însă şi-a asumat un rol în guvern tocmai pentru a căuta soluţii la provocările cu care se confruntă societatea.
Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, în ce măsură participarea UDMR la guvernare a îmbunătăţit relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi România, de care era nemulţumit la preluarea mandatului, Hunor Kelemen a spus că s-au făcut progrese uriaşe în comparaţie cu starea relaţiilor româno-ungare din decembrie 2020 (când UDMR a intrat în guvern), respectiv faţă de anii de după 2012, dar mai ales faţă de perioada 2017-2019.
“Dar nu suntem acolo unde ne-am dori să ajungem”, a remarcat preşedintele UDMR. După cum a explicat, vor putea fi mulţumiţi de relaţia dintre cele două ţări în momentul în care discuţiile bilaterale vor deveni regulate şi când va avea loc o şedinţă comună a celor două guverne, cu programe concrete. Această întâlnirea va trebui organizată atunci când celor doi prim-miniştri se vor putea prezenta programe comune reale care pot fi realizate în anii următori, a explicat el.
Discuţiile interministeriale au fost lansate anul trecut. S-au înregistrat progrese în domeniile culturii, economiei, protecţiei mediului şi dezvoltării regionale.
“În ultimul an şi jumătate, relaţiile româno-maghiare s-au îmbunătăţit foarte mult, iar UDMR a reuşit să joace acest rol de punte în cadrul guvernului de la Bucureşti şi intenţionează să o facă în continuare”, a declarat preşedintele UDMR.
MTI