Și nu mă refer la elevii absolvenți care susțin examenul de bacalaureat în acest an. Mă refer la aceeași birocrați din ministere și ISJ-uri, la aceeași politicieni care n-au reușit în 23 de ani să facă mai nimic, iar astfel Învățământul a rămas unul din cele mai nereformate și lăsate în urmă sisteme din România. Nu e nici vina elevilor și nici vina profesorilor prin excelență și din cauza asta vom avea în continuare mult de lucru până când vom vedea rezultate. Până când profesorul nu va primi puterea și libertatea de a educa (de a-și alege metodele de predare în funcție de fiecare clasă sau chiar elev, nu de abilitatea unui politruc ordinar numit prin minister sau ISJ-uri de a transmite rețeta minune de educare aplicabilă oricui), salariul pe măsură și recunoașterea muncii, vom avea nevoie de procurori și SRI la susținerea examenelor de Bacalaureat. Până când corupția care începe de la consiliile profesorale din majoritatea școlilor, urcă la ISJ-uri și se lăfăie prin minister nu va fi stăvilită, elevii vor pica pe capete la Bac, iar noi vom sta și vom analiza de ce.
Politicianului român îi curge în continuare comunismul prin vene și îi este frică să dea libertate categoriilor profesionale, iar din cauza asta ele sunt împiedicate să-și facă treaba. Profesorul bunăoară este tracasat, plimbat și umilit de birocrația prin care trebuie să treacă începând de la sala profesorală și terminând pe holurile ISJ, unde ori apleci capul în fața mai-marilor, ori riști să rămâi fără post cu dreptatea-n mână, pentru că l-a luat rubedenia ori cunoștința lui X sau Y.
Până ceva nu se fisurează major în acest găunos sistem rămas în urmă, ori se va pica pe capete la Bac, ori ne furăm căciula și examenul va fi promovat de iluștri analfabeți. Repet, nu din vina lor sau a profesorilor care i-au adus în pragul Bac-ului, ci din cauza sistemului prost gândit și total anacronic.
Cătălin Hegheș