Directorul Muzeului Judeţean Mureş, Zoltan Soos, a anunţat marţi că cele două icoane pe lemn, pictate în anul 1538, care au fost furate de hoţii de bunuri de patrimoniu din bisericile din Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus, recuperate de poliţişti la începutul acestui an, vor intra în custodia muzeului.
‘În urma acţiunii poliţiştilor din judeţele Mureş şi Hunedoara au fost recuperate mai multe icoane, dintre care şapte, pictate pe lemn, provin de la biserici de patrimoniu din judeţul Mureş. Din cele şapte, două icoane provin de la bisericile de lemn din Urisiu de Sus şi Urisiu de Jos şi sunt din anul 1538. Aceste icoane au fost depozitate urmând ca după semnarea contractului de custodie să intre în restaurare. Celelalte cinci icoane provin din secolele XVII-XIX’, a spus Zoltan Soos.
Reprezentanţii Muzeului Judeţean Mureş susţin că hoţii au identificat icoanele respective cu ajutorul Internetului, unde au putut accesa inventarul cu cele mai valoroase bunuri de patrimoniu şi locurile în care acestea se află.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mureş, Andreea Pop, a declarat marţi că cele două icoane sustrase de la Urisiu de Sus şi de la Urisiu de Jos sunt unicat şi sunt estimate fiecare la câte 250.000-350.000 de euro.
‘Activitatea de identificare a autorilor furturilor de icoane a fost desfăşurată de lucrătorii IPJ Hunedoara, în colaborare cu IPJ Mureş. Au fost recuperate 21 de icoane, 14 pe sticlă şi şapte pe lemn, din care două sunt unicat. Acestea în momentul de faţă se află la muzeu în proces de clasare şi restaurare. Hoţii au profitat de faptul că cele două biserici, din Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus, care fac parte din patrimoniul cultural naţional, sunt închise, se află într-o zonă izolată şi nu dispun de sisteme de supraveghere. Au fost furturi efectuate la comandă’, a declarat Andreea Pop.
În cauză au fost arestate cinci persoane, niciuna din judeţul Mureş, furturile au vizat şapte biserici din Transilvania, iar dosarul se află pe rolul Tribunalului Hunedoara.
AGERPRES