Se spune că marele ritual egalizator pentru noi toți este cel al mesei. Din vremuri străvechi, când familia se aduna în jurul focului pentru a se hrăni și până în prezent, actul de a servi masa a evoluat și s-a diversificat.
Iar această diversitate presupune că universul gastronomic a făcut tranziția de la satisfacerea unei necesități, spre o adevărată experiență menită să excite toate simțurile.
Parte a acestei experiențe este și ambianța în care alegeți să savurați mesele. Iar pentru un restaurant, aspectul spațiului este la fel de important precum calitatea mâncării pe care o servește.
Tipuri de design
În funcție de dimensiunea și compartimentarea spațiului de care dispuneți se poate alege și tipul de local. Un restaurant dedicat evenimentelor de gală va avea nevoie de un spațiu amplu, aerisit, în timp ce pentru un gastro-pub este indicat un spațiu mai restrâns, care să creeze senzația de intimitate.
Rustic – stilul rustic poate diferi de la țară la țară sau chiar de la o regiune la alta. Este caracterizat prin mobilier din lemn și elemente decorative specifice folclorului zonei.
Industrial – metal, sticlă și beton sunt elementele principale care sunt puse în valoare de acest stil. Cu elemente tehnologice vintage sau high-tech, amprenta industrială se adresează unei clientele cosmopolite.
Ecologic – nu este un stil adresat doar vegetarienilor sau amatorilor de preparate raw-vegan. Plantele, florile, ierburile aromatice sunt elemente decorative care pot îmbogăți cu succes atmosfera unui restaurant, indiferent de meniu.
Minimalist – curentul minimalist este caracterizat prin folosirea a cât mai puține elemente decorative și de mobilier. Mai mult, obiectele folosite sunt simple, însă, pot avea și accente cromatice puternice.
Asiatic – este destinat unei anumite nișe de clienți și preparate. Stilul este caracterizat prin elemente decorative specifice țărilor Asiei de Sud-Est.
Luxos – indiferent de materiatele folosite sau de tipul elementelor decorative, acest stil trebuie să sugereze exclusivitatea. Atenția la detalii și calitatea finisajelor caracterizeaza acest tip de restaurant.
Atenția la fațade
Când se pune problema amenajării unui restaurant oamenii au tendința să-și îndrepte atenția mai mult spre interior și tind să uite de exterior. Fațada clădirii este la fel de importantă precum aranjarea meselor sau culorile decorului din interior. Până la urmă, prima impresi este dată de intrare!
Datorită calităților deosebite pe care le are, tâmplăria din aluminiu este folosită de un număr considerabil de arhitecți și designeri în proiectarea spațiilor adaptate nevoilor clienților. Asta deoarece profilele din aluminiu au proprietăți anticorozive și sunt rezistente la acțiunea elementelor.
Fațadele cu tâmplărie din aluminiu pot fi folosite pentru crearea unor suprafețe vitrate mari, astfel încât interiorul să fie bogat luminat, iar priveliștea să fie amplă.
Succesul unui restaurant depinde de totalitatea factorilor care contribuie la crearea unei experiențe culinare și trebuie privit ca un tot unitar, creat de simbioza dintre estetica spațiului, calitatea mâncării, amabilitatea personalului și prețuri.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.