Clujenii îşi pot testa gratuit în zilele următoare gradul de confort al mediului ambiental de acasă ori de la serviciu, în cadrul unei campanii derulate de o organizaţie neguvernamentală care a construit prima casă eco-pasivă din România.
Specialiştii care vor colabora la această campanie vor măsura calitatea aerului din locuinţe, birouri, sedii de instituţii, şcoli şi nivelul de CO2 din încăperi, temperatura din diverse locuri din acel spaţiu, gradul de umiditate şi de etanşeitate a ferestrelor.
„Am remarcat că la noi în ţară nu e măsurat în mod real nivelul de confort al locuinţelor. Asta în contextul în care subiectul e tot mai prezent pe agenda arhitecţilor şi a constructorilor din Europa şi din întreaga lume. Credem că fiecare om merită să ştie în ce fel de mediu locuieşte/învaţă/lucrează ca să poată lua cele mai bune decizii privind sănătatea lui şi a familiei. Tocmai de aceea dăm start unei campanii de măsurare a nivelului de confort ambiental”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, coordonatorul proiectului şi iniţiatorul campaniei, Bela Barabas.
Persoanele interesate să afle care e gradul de confort al spaţiului lor se pot înscrie gratuit în campanie, iar în funcţie de numărul de înscrişi se va face o selecţie.
Sunt eligibile apartamente, case, birouri, grădiniţe, şcoli, instituţii din Cluj-Napoca şi din localităţile învecinate precum Floreşti, Baciu, Apahida. Scopul campaniei este să crească gradul de conştientizare legat de standardele de confort din mediul ambiental.
„Practic, îi vom ajuta pe beneficiarii măsurătorilor să vizualizeze şi mai bine în ce mediu trăiesc: prin cifre. Şi vor înţelege astfel mai bine ce fenomene au loc la ei acasă ori la birou”, a afirmat Bela Barabas.
În cadrul campaniei se vor testa următorii indicatori: calitatea aerului din locuinţe/case/birouri/instituţii, respectiv nivelul CO2, umiditate, viteza de circulare a aerului; temperatura radiantă a suprafeţelor – cât de constantă este; punţile termice şi riscul de apariţie a mucegaiului.
La finalul testului, fiecare persoană va primi un mic ghid de creştere a confortului pentru locuinţa sau clădirea în care s-au făcut măsurătorile. În plus, vor fi redactate şi un ghid de îmbunătăţire a calităţii aerului din mediul ambiental, precum şi câteva sfaturi pentru cei care construiesc sau cumpără apartamente. Testările se vor face cu echipamente omologate şi se bazează pe normative internaţionale din domeniu.
Testările vor fi făcute gratuit la începutul lunii martie. Sunt eligibile apartamente, case, birouri, sedii de instituţii, indiferent de anul construcţiei sau tipul de material folosit. În cazul în care vor exista multe solicitări, se va face o selecţie a spaţiilor. Înscrierile se fac online pe website-ul al ONG-ului EvoHouse.
EvoHouse este un ONG şi centru de competenţă pentru clădirile viitorului. Echipa EvoHouse proiectează şi implementează proiecte demonstrative eco-pasive şi este implicată în transfer de tehnologii de construcţii sustenabile şi arhitectura clădirilor viitorului.
Până acum, EvoHouse a proiectat şi construit şase case pasive aflate în diferite faze de execuţie: unele certificate, altele în curs de certificare. Patru dintre ele sunt în judeţul Cluj (Chinteni şi Cluj-Napoca), iar două – în judeţul Mureş (Ernei şi Corunca). În anul 2014, EvoHouse a construit prima casă eco-pasivă din România. AGERPRES