La Ciugud, comună aflată la doar un sfert de oră distanță de Alba-Iulia, localnicii își plătesc taxele și impozitele la automat. E o premieră pentru o comună din România. Aparatele sunt montate în magazine, iar oamenii au acces la ele oricând. Plățile se fac în mai puțin de un minut.
În prezent, doar o altă administraţie locală din România, Primăria Sectorului 4 Bucureşti, mai oferă această facilitate cetăţenilor.
„Este un serviciu pe care noi, ca administraţie publică locală, vrem să-l oferim cetăţeanului. Practic, suntem prima primărie de comună din ţară şi a doua după Primăria Sectorului 4 din Bucureşti care implementează acest sistem”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul Gheorghe Damian.
El a subliniat că îşi doreşte ca Primăria Ciugud să fie una „cât mai prietenoasă” cu cetăţeanul. Damian a amintit că, încă din 2010, administraţia locală de aici a fost prima care a implementat sistemul de plată electronică a datoriilor către primărie, printr-o finanţare europeană.
„Pentru noi, este foarte important timpul contribuabilului. Trăim într-o eră a informatizării şi, atunci, mi se pare normal ca cetăţeanul să aibă posibilitatea, printr-un efort cât mai mic, să-şi poată plăti datoriile către primărie. Am instalat în fiecare sat din comună, la magazinul sătesc, câte un automat de plată. De ce la magazin? Fiindcă acolo este deschis de dimineaţă până seara. Gestionarul a fost sfătuit cum să sprijine oamenii pentru a folosi acest automat”, a explicat edilul.
Un astfel de automat este amplasat inclusiv în sediul primăriei. „De ce? Pentru că nu ne dorim ca oamenii să vină să plătească la casierie. Cei care vin la casierie o să fie îndrumaţi tot spre aparat”, a menţionat edilul.
Gheorghe Damian a precizat că, până acum, o dată pe săptămână, câte două ore, un funcţionar din primărie se deplasa, cu maşina, având asupra sa un calculator şi o imprimantă, într-un anumit loc din fiecare sat component comunei pentru încasarea banilor.
„Acum se elimină aceste cheltuieli, iar cetăţeanul poate să vină la aparat oricând să-şi plătească taxele şi impozitele„, a subliniat primarul.
Fiecărui contribuabil o să-i fie eliberat câte un card, având pe verso un cod de bare. „Omul se duce, pune cardul în faţa cititorului de cod de bare, se loghează automat la poziţia lui din Impozite şi taxe, după care pune banii în automat”, a explicat primarul modul de funcţionare.
În cazul în care contribuabilul nu are cardul asupra sa, el se poate loga cu CNP-ul sau, dacă e firmă, cu CUI -ul.
Sistemul este implementat în parteneriat cu o firmă privată, care primeşte 1,7% din încasările care se fac.
Potrivit lui Damian, în Ciugud sunt în jur de 4.000 de plătitori de taxe şi impozite.
O altă ţintă propusă pentru 2019 este ca Ciugud să devină „o primărie fără hârtii, o primărie cât mai aproape de cetăţean”.
„Am încercat să aplicăm lucrul acesta încă de anul trecut, dar ne-am izbit, în unele situaţii, de lipsa de înţelegere a unor instituţii ale statului cu care colaborăm, iar în alte situaţii, de lipsă de viziune sau de cadru legislativ nearmonizat De exemplu, la ora actuală, unele instituţii înţeleg că un document original înseamnă doar o foaie de hârtie, pe care funcţionarul poate să o pipăie. În opinia noastră, un document original este şi un document editat online, care are semnătură electronică, cu extensia sa şi care dovedeşte că acea semnătură electronică este semnată de mine. La ora actuală, în Primăria Ciugud, undeva la 60% dintre angajaţi au această semnătură electronică”, a spus edilul.
Damian şi-a propus organizarea unei dezbateri despre informatizarea administraţiilor publice din România.
„În viitor, Ciugudul îşi propune să ofere cetăţenilor posibilitatea de a obţine on-line toate actele de care au nevoie, iar în activitatea curentă să nu mai fie folosită hârtia, ci totul să se desfăşoare electronic”, a conchis primarul.
TVR