Cea mai mare lucrare a Sibiului aflată în curs de derulare și cu șanse reale de a fi terminată în cursul acestui an este amenajarea Lacului lui Binder, pentru a fi transformat într-o zonă de agrement și sport. Investiția marchează două premiere: prima plajă artificială din Sibiu și, mai important, prima investiție publică într-un sistem de wakeboarding și schi pe apă din Transilvania.
Lucrările de transformare a Lacului lui Binder într-o zonă de sport și agrement au început de la finele anului trecut, dar au fost rapid întrerupte de venirea iernii. Au fost reluate la începutul lunii martie, după topirea gheții.
Lucrările au început cu cele de igienizare a lacului de vegetație (lucrare care se va repeta) și cu cele de curățare a fundului lacului, până la o distanță de zece metri de maluri. Lucrările au fost executate cu un excavator amfibiu, care a atras atenția locuitorilor din zonă.
Prima plajă artificială
Punctul principal de acces în viitoarea zonă de agrement și sport va fi din strada Țiglari, un alt punct de acces fiind din strada Tractorului. Un element important în ceea ce privește circulația din zona viitorului punct de agrement este strada Lacul lui Binder, pentru a cărei modernizare contractul a fost semnat zilele trecute (contractul a fost atribuit Terra Building SRL, pentru suma de 1,6 milioane de lei, fără TVA, termenul de finalizare fiind de cinci luni de la data emiterii ordinului de începere a construcțiilor).
În zona accesului principal va fi zona de agrement va fi amenajată prima plajă artificială din Sibiu. Potrivit datelor din documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, în zona plajei vor fi amenajate două terenuri de volei, dar și un loc de joacă pentru copii. Zona de plajă va fi dotată cu aproximativ 150 de șezlonguri, iar stratul de nisip va continua și sub apă. De altfel, după curățarea fundului lacului, în zona viitoarei plaje adâncimea apei a fost scăzută de la aproximativ nouă metri la 2,5 – 3 metri. Acest lucru s-a realizat deja cu ajutorul a câtorva mii de tone de piatră, turnate în lac.
În apă, în zona viitoarei plajă, adâncimea a fost scăzută la cel mult trei metri, cu ajutorul a câtorva mii de tone de piatră
În fața plajei și în zona de înot va fi amplasat pe apă și un parc de joacă plutitor, destinat tuturor categoriilor de vârstă. Luciul de apă aferent zonei de agrement va fi separat de zona dedicată practicării sportului printr-o baliză de protecție.
Prima investiție publică din Transilvania în wakeboarding și schi pe apă
Accesul din strada Tractorului va fi destinat în special celor care vor veni la Lacul lui Binder să practice sportul: wakeboarding, schi pe apă, caiac sau SUP (stand up boarding). În zona accesului din strada Tractorului urmează să fie ridicat și pavilionul administrativ, în cadrul căruia va funcționa și centrul de închiriere a echipamentelor sportive.
Instalația principală de wakeboarding și schi de apă va avea o lungime de aproximativ 450 de metri și permite utilizarea simultană a acesteia de către șapte persoane. Această instalație principală va avea cinci puncte de prindere, iar viteza instalației va fi una reglabilă, funcționând pe principiul instalațiilor de teleschi.
”Cablul de tracțiune este alcătuit din două cabluri conectate în șapte puncte care rulează orizontal cu ajutorul flanșelor amplasate pe cei cinci piloni de susținere. Mișcarea este generată de un motor electric amplasat pe pilonul principal. Pilonii sunt susținuți prin câte două cabluri de tensiune ancorați de contragreutăți (fundații) amplasate pe mal sau în apă. Viteza de rulare este reglată de panoul de comanda. Sportivii pot fi decuplați sau cuplați la orice viteză a cablului. Distanța dintre schiori, măsurată în secunde, este de minim 8. La o viteza de 30 km/h, distanța minimă dintre ancore este de 67 m“, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție
În zona destinată sportului, pe Lacul lui Binder va fi amplasată și și o instalație secundară, liniară, cu o lungime de 100 de metri, destinată în special începătorilor. Cele două instalații vor fi separate de un ponton plutitor, care poate fi utilizat de începătorii care își pierd echilibrul pentru a reajunge mai ușor pe mal. De altfel, pe malurile întregului lac vor fi amenajate mai multe pontoane, care vor putea fi accesate și din apă prin intermediul unor scări.
În România mai există două astfel de instalații de wakeboarding, amenajate pe lacurile din zona Capitalei. Prima de acest fel a fost inaugurată în 2012, fiind amenajată pe lacul Mogoșoaia de către primăria din localitate.
Prețuri mai mici decât în zona Bucureștiului. Mult mai mici
Prețurile practicate la Zumbaala Wake Park (cum a fost denumită investiția Primăriei Mogoșoaia) sunt însă mult peste cele propuse la Sibiu. Spre exemplu, în timpul săptămânii copii plătesc 25 de lei pentru zece minute, iar adulților este perceput un tarif de 40 de lei pentru zece minute de wakeboarding. La sfârșit de săptămână, prețurile urcă la 40 de lei pentru zece minute, în cazul copiilor, respectiv 50 de lei, pentru adulți. Închirierea echipamentului costă 25 de lei în timpul săptămânii și 30 de lei, în zilele libere.
Prin studiul DALI realizat în cazul investiției de pe Lacul lui Binder, prețurile propuse sunt mult mai mici: cei care vor dori să schieze pe apă cu ajutorul instalației circulare vor trebui să plătească 10 lei de persoană, pentru fiecare oră. Copiii, elevii și studenții au o reducere de 50%. Cei care nu au echipament îl pot închiria cu cinci lei (2,5 lei pentru copii, elevi și studenți). Un abonament lunar pentru schi nautic pe Lacul lui Binder este propus să coste 100 de lei.
Pentru zona de plajă, prețurile propuse prin studiul DALI sunt de cinci lei de persoană pentru adulți, respectiv 2,5 lei pentru copii, elevi și studenți. Pentru acești bani va fi asigurat accesul la un șezlong cu umbrelă, la locul de joacă amplasat pe nisip, la cele două terenuri de volei, la zona de terasă/bar, la locul de joacă plutitor și la celelalte trasee de loisir/plimbare din jurul lacului. Pentru plimbarea cu caiacul, prețurile recomandate sunt de zece lei pe oră – cu echipament inclus -, respectiv de cinci lei pe oră, fără echipament inclus.
Întregul lac va fi înconjurat de o alee de promenadă, cu o lungime totală de peste 800 de metri, care va trece și printr-o zonă de picnic, unde vor fi amenajate terase verzi. De altfel, toate malurile lacului sunt în curs de reamenajare, prin așternerea de pământ vegetal.
De-a lungul lucrărilor programate în acest an sunt prevăzute și plantarea de diferiți pomi, conform proiectului peisagistic.
În zonele celor peste 110 locuri de parcare (amenajate în patru puncte din jurul lacului) vor fi amplasate și panouri fotovoltaice, care ar urma să asigure necesarul de electricitate pentru iluminatul parcărilor, dacă nu și pentru funcționarea instalațiilor de wakeboarding.
Lacul lui Binder a apărut pe locul gropii de unde a fost exploatat lutul necesar pentru o fostă fabrică de cărămidă și țiglă. Izvoarele din zonă au umplut groapa, care a rămas mulți ani neamenajată. Primele astfel de intervenții, de mică amploare, au fost realizate în jurul lui 2002. Mai apoi, în octombrie 2015, Primăria a amenajat aici o zonă de picnic, cu grătare și mese acoperite.
La prezentarea publică a proiectului s-a amintit și de faptul că analizele referitoare la calitatea apei au avut rezultate bune, apa din lac fiind permanent împrospătată din izvoarele subterane. De altfel, este de așteptat ca și prin practicarea sporturilor pe acest lac, apa să se oxigeneze.
Finalizare în acest an, inaugurare anul viitor
Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este în cursul lunii decembrie 2019. Tocmai de acea, discuțiile deocamdată neoficiale din zona administrației locale au în vedere posibila inaugurare a acestui obiectiv abia în primăvara anului 2020.
Valoarea contractului de proiectare și execuție a fost semnat în primăvara anului trecut și are o valoare de 9,13 milioane de lei, la care se adaugă TVA. Contractul a fost atribuit prin procedură de achiziție publică societății sibiene Construcții SA, în asociere cu arhitecții de la Arhimus SRL Sibiu.
Amenajarea Lacului lui Binder are zece luni alocate pentru execuție
Se estimează că pentru viitoarea zonă de agrement Lacul lui Binder, sezonul va fi cuprins între 1 aprilie și 1 noiembrie. Complexul va genera 20 de noi locuri de muncă, dintre care trei vor fi temporare, iar 17 – permanente.
Sursa: Turnulsfatului.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.