Semnalele din presă arată că există ideologii ale purităţii raselor, ideologii naziste, iar singura soluţie pentru preîntâmpinarea unor astfel de manifestări este educaţia, a afirmat, luni, ziaristul Rudy Mocca, în cadrul mesei rotunde ‘Reflectarea Holocaustului în mass media’, organizată la Târgu Mureş de Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă.
‘Din păcate există, pentru că exemplele care ne-au parvenit prin presă şi prin toate mijloacele de informare în masă, ne-au arătat că există ideologii ale purităţii raselor, ideologii naziste. Nu vreau să arunc vinovăţia doar în cârca acelora care emit astfel de ideologii – ăsta este efectul – ci aş vrea să mă duc la cauza care a produs acest efect de revigorare a acestei ideologii a purităţii raselor. Şi dacă merg la cauzalitate atunci trebuie să mă gândesc – aşa cum spune înţeleptul – vinovăţia este şi de-o parte, şi de cealaltă (…) Singura soluţie este educarea, pe toate căile, prin toate mijloacele, în aşa fel încât fără a ne victimiza şi fără a fi patetici, să spunem adevărul. Asta trebuie spus: să nu uiţi şi să înveţi a nu se mai repeta niciodată ceea ce a fost o atrocitate împotriva omului’, a arătat jurnalistul de etnie romă.
Acesta a spus că Holocaustul pentru comunitatea romă a însemnat un semnal de alarmă extraordinar şi pentru romi, dar şi pentru cealaltă categorie de cetăţeni, ‘care consideră această comunitate ca fiind cetăţeni de categoria a II-a sau inferiori din punct de vedere rasial’. ‘Fără să mai amintesc de sutele de mii, de miile de oameni care au fost ucişi, asupra cărora Holocaustul nu a fost decât un genocid al raselor şi fără să amintesc faptul că există şi astăzi ideologii ale purităţii rasei care pun această categorie de cetăţeni, care se numesc ţigani sau romi, ca fiind inferiori rasei. Şi atunci de aici trebuie să învăţăm, să nu uităm şi să nu mai repetăm niciodată’, a susţinut acesta.
Jurnalistul a susţinut că Holocaustul este amintit doar în treacăt şi că doar în Istoria romilor acest lucru se învaţă facultativ, în clasele cu predare în limba romani. ‘Dar e mult prea puţin pentru aşa ceva. Problema Holocaustului este un dat istoric, aşa cum spre exemplu se spune despre Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan, despre luptele de neatârnare, despre Ştefan cel Mare, despre marile evenimente istorice, atunci şi asta trebuie amintit exact la aceeaşi valoare pentru că cel care studiază istoria trebuie să înveţe, să nu uite şi să nu se repete ce a fost rău şi urât în viaţa umanităţii’, a spus Rudy Mocca.
Szasz Attila, redactor-şef adjunct la Radio Târgu Mureş, a arăt la rândul său că presa nu trebuie să înlocuiască munca istoricilor, însă mass media trebuie să aibă o contribuţie la înţelegerea istoriei. În plus, a arătat jurnalistul, ziariştii trebuie să cunoască trebuie să facă distincţia între libertatea de exprimare şi ‘discursul de ură’. Redactorul şef al cotidianului Nepujsag, Koracsonyi Zsigmond, a susţinut că un jurnalist poate să înţeleagă cu adevărat ce înseamnă ura rasială şi ura de naţii doar dacă vede pe viu atât lagărul de la Auschwitz, cât şi zone mai apropiate, cum ar fi statele fostei Iugoslavii sau chiar Hădăreni (Mureş).
Dezbaterea ‘Reflectarea Holocaustului în mass media’ a fost organizată de Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă cu ocazia comemorării Zilei Internaţionale a Victimelor Holocaustului.
AGERPRES