În primele nouă luni ale anului s-a înregistrat o creștere cu 25% a numărului de incendii față de aceeași perioadă a anului trecut, a declarat, sâmbătă, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, locotenent colonel Cristian Radu.

„În ceea ce privește incendiile, se înregistrează o creștere cu 24,89% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o îngrijorare instituțională cu care ne confruntăm și care, bineînțeles, va fi urmată de dispunerea unor măsuri care să conducă la creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor privind acest risc, dar și la măsuri de amplasare teritorială, în plus, față de ce avem acum, pentru a asigura un timp de răspuns mai scăzut”, a spus el, în cadrul unei conferințe de bilanț organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Numărul locuințelor individuale sau colective afectate de incendii a crescut cu 12%, al operatorilor economici din industrie — cu 24%, al obiectivelor de comerț și alimentație publică — cu 26%, iar al mijloacelor de transport — cu 43%. În ceea ce privește incendiile de vegetație uscată, numărul acestora a crescut cu 36% în primele nouă luni ale acestui an, față de intervalul similar din 2016.
Pe de altă parte, comparativ cu anul anterior, numărul persoanelor afectate de incendii a scăzut cu aproape 50%. Astfel, în primele nouă luni ale anului, 279 de adulți și 22 de copii au fost răniți în urma incendiilor. De asemenea, 124 de adulți și 10 copii și-au pierdut viața în astfel de evenimente.
Cristian Radu a atras atenția că în prima săptămână a lunii octombrie patru copii cu vârste între 1 — 8 ani au murit în incendii și, în acest context, a subliniat importanța supravegherii minorilor.
Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general la IGSU, a apreciat că, în ce privește creșterea numărului de incendii, unul dintre factorii importanți îl reprezintă starea socială, având în vedere că multe evenimente se produc din cauza instalațiilor electrice sau coșurilor de fum defecte.
Află mai multe detalii aici.