În perioada 20-22 iulie s-a desfăşurat a treia ediție ILVA FEST, în organizarea Asociației Culturale PATRIA FEST. Organizatorii ne-au propus trei zile la munte, cu plimbări în natură, mișcare, foc de tabără, seri de chitară, recitaluri ale artiștilor invitați și lansări de carte.
„Ideea a fost a unui bun amic al meu, Viorel Urse din Brăila. Eu doar am crezut în această idee și am pus-o în practică. Căutam un loc unde să organizez un festival și aici m-am oprit. Ilva a decis. Este superb. A fost o discuție între prieteni, la un pahar de palincă. Privind către pârâu, Viorel a zis … aici ai putea să faci ceva spectacole. Toți am fost de acord și treaba a demarat”, ne povestește Daniel Iancu.
În toate cele trei zile, momentele artistice au început la ora 16,00.
Joi i-am ascultat pe cei de la Fără Zahăr, Emeric Imre, Adrian Ivanițchi, Vali Șerban, Ada Milea și Bobo Burlăcianu, Cătălin Stepa, Florin Camen, Dana Florian, Balogh Adriana. Dinu Olărașu și-a prezentat volumul de poezii „ An” și albumul folk „ Bun”. Viorica Șuțu și-a lansat volumul de poezii „ Ochiul fântânii”, Raluca Cismaru și-a lansat albumul folk „ Transparent” și Georgeta Resteman volumul de poezii „Eu, pietrele și Dumnezeu”. Daniel Iancu a cântat.
Vineri a fost rândul lui Kostas Filippidissi-Kostas Papadakis din Grecia, Mircea Vintilă, Maria Răducanu, Diana Tudor și Alexandru Burcă cu „Belles Chansons des Boulevards”, Grupul „ Ecoul” și Rareș Suciu, Angela Mariașiu, Andreea Petruț și Grupul „La poale de Călimani” , Grupul folk „ Motto” , Andrei Istvan cu un moment folcloric, un Grup Folk cu copii volunatri de la Centrul Social Călimănel. Zoltan Butuc și-a lansat albumul „Frunzăverde de albastru”, Adrian Beznă și-a prezentat volumul de poezii „Cu lupii laolaltă” și a susținut un recital, Andrei Maftei cu volumul de poezii „Axioma punct”, Eduard Zalle și-a prezentat volumul de poezii „ Umbre violet” și Vanda Ani volumul „Vrej de lumină”.
Sâmbătă, Laurențiu Ghiță și-a lansat volumul de epigrame „Câștig și plată”, Dan Manciulea albumul „Aproape imperfect” și cartea „Mici apocalipse de adormit omenirea”, Alexandra Veronica Stroe volumul de rebus „Enigme pe portativ” și Lili Crăciun volumul de proză „Menajerele soacrei”.
Au susținut recitaluri Nightlosers, Daniel Iancu și Costel Pătrășcan, Kostas Fillipidis și Tedy Tudoroiu, Sir Blues- Vali Răcilă, Stelian Maria, Vali Petcu și Daniel Iancu, Maria Țugui și Bogdan Ciortan, Andrei Zobrinschi. A performat Ansamblul „Brădulețul” din Lunca Bradului.
În deschiderea fiecărei seri Compania LuMiOlar, compusă din actorii profesioniști Mihaela Olar și Mirel Remescu au evoluat pe scenă, cu surprize pentru copii mici și mari.
„Cazarea s-a făcut la cabanele din zonă și cu cortul. Până acum nu a fost nicio taxă de participare. Anul acesta am avut sponsori, dar de la anul ce vine mă gândesc să punem și o taxă. În primele ediții artiștii au venit ca să susțină ideea. De acum înainte trebuie să îi și plătim. Așa este normal. Ediția aceasta a fost un succes datorită unei echipe incredibile. Unii au plecat, dar oameni iubitori ai proiectului sunt mulți. Așa că ILVA FEST a mers mai departe” a declarat Daniel Iancu.
La festival au participat…
…în cele 3 zile peste 700 de persoane. Arta, prietenia, bunul gust și bunul simț în fața naturii i-a unit. Prin intermediul unui asemenesa eveniment ce reunește artiști ce duc mai departe muzica românească de calitate, cântată live, organizatorii au adus un plus la ceea ce înseamnă promovarea și expunerea cântăreților de muzică acustică și folk.
Ilva Fest, sub cupola prieteniei
„N-am lipsit de la niciuna din edițiile ILVA FEST. Fiecare dintre ele a avut specificitatea ei, dar toate s-au desfășurat sub aceeași cupolă, și anume aceea a prieteniei. Dacă în 2015 am fost o mână de participanți și spectatori, iată că festivalul nostru a crescut și la cea de-a treia ediție ne apropiem ușor de ceea ce de fapt ne dorim: să avem un eveniment de notorietate, de înaltă ținută artistică, salutând prezența unor nume mari din folkul românesc și nu numai folk, dar și a unor tineri debutanți. ILVA FEST este un festival original, complex prin structura programului fiecărei zile și, ca noutate față de edițiile trecute, anul acesta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile. Folk, poezie, proză, blues, jazz, chansonetă, dar și folclor, artă plastică și, bineînțeles, caricatură, toate segmente culturale reunite într-un singur eveniment! Ce ne dorim? Sigur că visul nostru este ca, de la ediție la ediție, să creștem, să diversificăm aria participativă și să menținem ștacheta ridicată, venind în fața spectatorilor cu artă de calitate și noutăți în fiecare an. Ne dorim să avem alături de noi nu numai adminsitrația locală, Primăria Lunca Bradului fiind în acest an partenerul nostru în organizarea festivalului, ci și foruri culturale naționale și, de ce nu, chiar internaționale. Și va veni și vremea aceasta! În ceea ce mă privește trebuie să vă mărturisesc că sunt onorată, și mândră, totodată, să fac parte din echipa de organizare a ILVA FEST, alături de părintele lui, Daniel Iancu, de Costel Pătrășcan și de întreaga echipă care stă în spatele acestei manifestări culturale deosebite”, a declarat poeta clujeancă Georgeta Resteman.
Prietenie, pasiune, spirit ecologic
„Sinonim pentru ILVA FEST rămâne cuvântul PRIETENIE. Dar nu este vorba doar de prietenie… Mai este vorba, dacă mă gândesc la echipa de organizare a acestui festival, de PASIUNE, de spirit ECOLOGIC cu care vrem să amprentăm manifestarea, de PUBLICUL format în respectul față de natură și cultura de calitate, de VESELIA prezentă în fiecare moment, dar și de FILANTROPIA PRIETENILOR care au reușit în afaceri, pe care mulți îi numesc SPONSORI, care împart aceleași valori cu noi… Ca să fiu mai concis, la ILVA FEST este vorba de NORMALITATE!”, a spus Costel Pătrășcan, caricaturist.
Imola Grama