Sâmbătă 16 martie 2019, de la ora 19.30, la Sala Mică, va avea loc premiera spectacolului TOATE MI SE ÎNTÂMPLĂ NUMAI MIE după texte de Mihai Ignat, în regia Laurei Moldovan. Spectacolul este un one man show susținut de actorul Cristian Iorga, cunoscut publicului târgumureșean pentru rolurile din: Școala Nevestelor, Campionatul de improvizație, Steaua fără nume, O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie, Bulgakov 17, Domnul Urmuz scrie pagini bizare, Tatăl meu, preotul, Ivanov și Floor Covering (Terminal).
Cine e Cristian Iorga?
Salut, eu sunt Cristi Iorga, un tip haios care ia lucrurile importante în serios, dar nu se abate de la glume și tot ceea ce ține de amuzament.
Te-ai născut la Galați, ai crescut în Valea Jiului și ai ajuns la Satu Mare mai apoi la Târgu-Mureș…
M-am născut în Galați unde am și copilărit timp de 12 ani. Acolo am urmat cursurile unei școli primare unde eram toți elevii claselor I-IV la un loc. La vârsta de 12 ani m-am mutat împreună cu familia la Petroșani, în Valea Jiului, unde am continuat studiile până la terminarea liceului. Prima întâlnire cu teatrul a avut loc în clasa a IX-a la Clubul Copiilor din Petroșani unde s-a format o trupă de teatru condusă de Badovics Izabela și care a generat o premieră la Teatrul I. D. Sîrbu din Petroșani numită: „Dacă e teatru, teatru să fie”. Apoi au urmat alte spectacole în care am jucat în trupa „AHA” și, între timp, am început pregătirea pentru admiterea la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, împreună cu Bianca Holobuț, studentă în acel moment al aceleiași Universități. La admitere am reușit să intru primul în clasa domnului profesor Nicolae Cristache.
Ai colaborat cu teatre încă din timpul studenției…
La sfârșitul anului II de facultate m-am prezentat la un casting organizat de Teatrul Aureliu Manea din Turda, unde am fost colaborator timp de un an. Acolo am lucrat la două spectacole: „Hansel și Gretel”, regia Rudi Herteg și „Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec în regia lui Ștefan Iordănescu, acest ultim spectacol fiind în coproducție cu Teatrul Național din Timișoara. După terminarea studiilor de licență, colegul meu de clasă Andrei Stan m-a propus directorului de la Teatrul de Nord din Satu Mare unde am și fost angajat timp de 3 ani.
Cum ai ajuns la Teatrul Național Târgu-Mureș?
La Teatrul Național din Târgu Mureș, primul spectacol a fost „Zorba Grecul” în 2011, apoi a urmat în 2013 spectacolul „Școala nevestelor”, regia Cristian Juncu, (următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc sâmbătă, 9 martie 2019, așa că, vă așteptăm!!!). Din 2015 sunt angajat al Teatrului Național din Târgu- Mureș.
Ai colaborat cu multe teatre din țară. Crezi că un actor trebuie să fie legat de o instituție sau să fie liber să circule?
Am avut onoarea să mă întâlnesc cu mulți actori foarte buni în perioada asta, actori de la care am învățat enorm. Cred că fiecare actor e diferit, cred că sunt mulți care joaca toată viața lor într-un singur teatru și nu sunt deranjați deloc de lucrul ăsta și sunt alții care simt nevoia să iasă, să aibă întâlniri și cu alte trupe. La noi, în România, majoritatea actorilor sunt „legați” de o instituție deoarece teatrele au o trupă cu actori angajați, iar din când în când invită colaboratori, la rândul lor „legați” de altă instituție. În concluzie, cred că actorul trebuie să fie angajat într-un teatru și să fie, în același timp, liber să circule. Acest lucru nu face decât să îmbogățească experiența tuturor.
Deși ești un actor tânăr, ai fost premiat deja, de mai multe ori.
Nu pot decât să mă bucur și să le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în mine.
Comedie sau dramă?
Pentru mine, pe primul loc este comedia, cred în puterea comediei și în tot ce poate face ea. Pentru comedie ai nevoie de un altfel de ingeniozitate psihică, emoțională și de observare a lumii. Mulți actori comici au reușit să facă trecerea la roluri de dramă pe când invers, cazurile sunt mult mai puține. Aceasta, cred eu că înseamnă, că pentru comedie ai nevoie de puțin mai mult. Mai cred, de asemenea, că nu se prea poate să ai comedie fără dramă și invers.
Cu ce actor ai vrea să joci pe scenă?
Nu am un actor anume alături de care aș vrea să joc. Îmi doresc să joc cu cei mai buni actori, de la ei pot să învăț și să mă dezvolt și sper să ajung și eu ca ei, într-o bună zi.
Urmează pentru tine premiera monodramei TOATE MI SE ÎNTÂMPLĂ NUMAI MIE. Cum e singur pe scenă în fața spectatorilor?
Trebuie să lucrezi foarte mult cu tine, să te autodepăşeşti, să ai control. Cele mai grele momente le-am întâlnit la repetiţii, când trebuia să spun singur tot textul fără să am vreun public în faţa mea. În „Toate mi se întâmplă numai mie” adresarea este una directă, trebuie să mă uit în ochii spectatorului care se află la câţiva centrimetri. Este o relație specială actor-spectator.
Care e povestea one man show-ului TOATE MI SE ÎNTÂMPLĂ NUMAI MIE?
Spectacolul s-a născut iniţial la Târgu Mureş, ca examen de regie al Laurei Moldovan. Pe atunci se numea „Farse” şi era un coupé interpretat de mine şi de Radu Tudosie. Eu aveam doar prima parte din actualul spectacol, cea în care îmi dau întâlnire pe Facebook cu o fată. Următorul pas a fost participarea la Gala HOP din 2013, unde am şi luat un premiu. Premiul obţinut la Gala HOP m-a făcut să merg la Gala Star de la Bacău. Atunci, Laura a adăugat textul lui Mihai Ignat, Toate mi se întâmplă numai mie. Astfel, spectacolul avea în acel moment două părţi şi 40 de minute, destul cât să ne înscriem şi la Gala Star. Acolo am luat premiul pentru cel mai bun one man show. Au urmat alte două premii la Festivalul pentru tineri actori de la Târgu Jiu şi acest lucru ne-a încurajat să mergem mai departe. În continuare, Mihai Ignat a scris o a treia parte a spectacolului special pentru noi şi, în această variantă, am participat la Festivalul Umorului de la Vaslui unde am luat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină. Acum, la invitația directorului artistic Nicu Mihoc, voi juca spectacolul în repertoriul Teatrului Național Târgu-Mureș. Premiera va avea loc la Sala Mică, în data de 16 martie 2019. Veți descoperi povestea unui tânăr care își caută perechea pe internet, apoi ajunge la psiholog, iar în final, pe acoperișul blocului unde caută motive și metode de sinucidere pentru că e convins că toate i se întâmplă numai lui.
Interviu realizat de Laurențiu Blaga