IMM-urile nu sunt de acord  cu  proiectele de majorare a TVA sau cu stabilirea unei cote mai mari de impozitare
IMM-urile nu sunt de acord cu proiectele de majorare a TVA sau cu stabilirea unei cote mai mari de impozitare

IMM-urile nu sunt de acord cu proiectele de majorare a TVA sau cu stabilirea unei cote mai mari de impozitare

  • Reprezentanții IMM-urilor consideră că majorarea TVA de la 19% la 21%, așa cum s-a vehiculat în ultima vreme, nu reprezintă cea mai bună soluție pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat, chiar dacă aceasta este cea mai rapidă.
  • Antreprenorii mici și mijlocii nu sunt de acord nici cu stabilirea unei cote mai mari de impozitare a muncii.

„Economia românească nu trebuie împovărată cu taxe și impozite suplimentare”, spune președintele IMM România, Florin Duma. În opinia lui, pentru reducerea inflației și a deficitului bugetar cea mai bună soluție constituie micșorarea drastică a cheltuielilor și atragerea de fonduri europene în continuare.

Creșterea TVA ar urma să aibă loc pe fondul unei situații bugetare tot mai tensionate, dar și la presiunea Comisiei Europene care solicită insistent acest lucru. Există inclusiv voci care susțin că majorarea TVA cu 2 puncte procentuale ar fi fost agreată de cele două părți, Comisia Europeană și reprezentanți ai statului român.

Pe de altă parte, președintele ales, Nicușor Dan, a declarat, marți, că își menține punctul de vedere conform căruia nu este necesară creșterea TVA, ci reducerea cheltuielilor pentru a soluționa problema deficitului bugetar.

Aceste propuneri vin pe fondul unei situații bugetare tot mai tensionate. După primele trei luni din 2025, deficitul bugetar a ajuns la 44 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 2,3% din PIB, mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Majorarea TVA, varianta cea mai comodă

România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar estimat la peste 9% din PIB, cu mult peste ținta agreată cu Comisia Europeană în cadrul procedurii de deficit excesiv.

În mod normal, ținta convenită presupunea ca România să reducă deficitul sub 7% în 2025 și să continue trendul descendent până la o valoare sub pragul de 3% în anii următori, conform normelor europene. Din păcate, după primele trei luni ale acestui an situația nu este deloc dătătoare de speranțe.

Florin Duma, președintele IMM România, declară că majorarea TVA este una din temele majore ale momentului, iar subiectul s-a aflat în centrul discuțiilor avute cu colegii săi din patronat în cadrul  întâlnirii de la Cluj de joi. Antreprenorul ploieștean este conștient că o astfel de decizie poate avea urmări rapide, însă, personal, nu consideră că este cea mai bună soluție acum.

„TVA-ul este una din sursele de venit la bugetul de stat foarte rapid, dacă mâine se stabilește că TVA va fi 21%, pe data de 25 a lunii următoare, această diferență se va încasa la buget. Este o sursă foarte rapidă de venit la bugetul de stat”, a declarat pentru Termene.ro Florin Duma.

El amintește că președintele ales Nicușor Dan a afirmat că încearcă să păstreze cota de 19%, ba chiar a dat și în scris acest lucru la un post tv.

Florin Duma spune că nu este de acord cu majorarea cotei de impozitare a muncii pentru a crește veniturile.

„Din punctul meu de vedere, nu este al Consiliului Național, nu cred că este o soluție. Eu consider că, din păcate, economia românească nu trebuie împovărată cu taxe și impozite suplimentare.

Impozitul pe venit și pe dividende, în centrul atenției

Varianta de reducere a inflației și a deficitului bugetar este diminuarea drastică a cheltuielilor și atragerea de fonduri europene în continuare. Noi avem foarte mulți bani de luat din fonduri europene și ne trebuie doar voință politică și pricepere, în așa fel încât să reușim odată să atragem aceste fonduri europene și să eliminăm acele cheltuieli inutile care împovărează în continuare economia românească”, arată Duma.

Guvernul României și Comisia Europeană analizează majorarea impozitului pe venit și pe dividende la 16%, conform datelor Clever News Center. Măsurile sunt analizate pentru a reduce deficitul bugetar, care a depășit 9% din PIB în 2024. Decizia ar uniformiza fiscalitatea și ar echilibra veniturile la bugetul de stat.

România se află în fața unei decizii fiscale majore, în contextul în care Guvernul și Comisia Europeană analizează posibilitatea creșterii impozitului pe venit și a celui pe dividende până la 16% chiar din acest an, potrivit surselor Clever News Center.

Informația a fost confirmată de reprezentanți ai mai multor instituții și ministere. Ba chiar, Ministerul de Finanțe a făcut o simulare pentru a verifica dacă măsura este utilă pentru balansarea bugetului de stat fără a afecta major mediul privat.

În prezent, impozitul pe venit este de 10% și se aplică veniturilor din activități independente, chirii, drepturi de autor sau alte surse. Acesta este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. De cealaltă parte, impozitul pe dividende, aplicat veniturilor obținute din distribuirea profiturilor firmelor, a fost majorat de la 8% la 10% începând cu 1 ianuarie 2025. Cu toate acestea, România rămâne tot în zona inferioară a cotei de impozitare în comparație cu alte țări din regiune.

 

Sursa: Termene.ro