Organizaţiile profesionale ale poliţiştilor harghiteni se declară revoltate de ,,iresponsabilitatea demagogică” a primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalaman, care i-a cerut demisia şefului IPJ Harghita, chestorul Radu Sandu Moldovan, în urma unui accident mortal provocat de o maşină în care se aflau trei poliţişti.
Într-un comunicat de presă, Consiliul Teritorial Harghita al Corpului Naţional al Poliţiştilor, Biroul Teritorial Harghita al Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România şi Biroul Teritorial Harghita al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor PRO LEX precizează că îşi exprimă protestul ,,faţă de scandalul mediatic nefondat şi nedrept declanşat de domnul primar împotriva şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita” şi îşi exprimă revolta faţă de ,,iresponsabilitatea demagogică a edilului, care induce o stare de nelinişte şi nesiguranţă în comunitatea locală”.
În comunicat se arată că ,,este strigător la cer să aduni capital de imagine pe suferinţa unor familii atât de greu încercate” şi se precizează că şeful IPJ Harghita a dispus o anchetă internă înainte ca Raduly Robert Kalman să ceară public demiterea. În documentul respectiv se face trimitere şi la faptul că, în urmă cu 13 ani, primarul Raduly Robert Kalman a lovit, pe o trecere de pietoni din Predeal, o femeie care a rămas cu infirmitate permanentă, iar dosarul s-a plimbat la mai multe instanţe până când fapta s-a prescris.
,,Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a dispus efectuarea unei anchete interne la Poliţia municipiului Miercurea-Ciuc, înainte de conferinţa de presă a domnului primar, ceea ce denotă faptul că tratăm cu maximă obiectivitate producerea şi urmările acestui tragic accident, despre care trebuie precizat că s-a produs cu un autovehicul personal, în timp ce agenţii de poliţie implicaţi nu se aflau în timpul serviciului, fiind în afara orelor de program. Iar un alt aspect esenţial este acela că răspunderea contravenţională şi penală sunt personale, aşadar, nu e ca şi când domnul primar ar fi comis personal un accident de circulaţie pe o trecere de pietoni, iar victima s-ar fi ales cu o infirmitate pe viaţă. (…)Noi nu vom cheltui bani, nici personali nici publici, pentru plimbarea vreunui dosar penal dintr-o instanţă în alta până la intervenţia termenului de prescripţie al vreunei fapte”, se precizează în comunicatul de presă al celor trei organizaţii profesionale ale poliţiştilor din Harghita.
Demisia
Poliţiştii consideră că primarul Raduly Robert Kalman nu are nici autoritatea morală şi nici legală să solicite demiterea cuiva, în schimb ei îi pot cere să renunţe la funcţie.
,,Domnule primar Raduly Robert Kalman, în acest context, în virtutea celor consemnate mai sus şi a competenţelor conferite de legislaţia în vigoare, dumneavoastră nu aveţi nici motive întemeiate, nici autoritatea legală şi cu atât mai puţin autoritatea morală, să cereţi demisii. Noi, în schimb, tocmai din considerentele enumerate, în calitate de cetăţeni ai municipiului Miercurea Ciuc, vă solicităm public să daţi dovadă de demnitate, să vă asumaţi ,,greşelile” şi să vă daţi demisia de onoare”, se subliniază în documentul menţionat.
Harghita – unul dintre cele mai sigure judeţe
Organizaţiile profesionale ale poliţiştilor harghiteni reamintesc că Harghita este unul dintre cele mai sigure judeţe din României, fapt care se datorează Inspectoratului Judeţea de Poliţie şi fac un apel la cetăţeni să nu se lase ‘intoxicaţi de interesele meschine ale unor vânători de simpatie, oricât de frumos ar fi ele îmbrăcate în cuvinte pompoase’ şi îi asigură că vor face tot ceea ce le stă în putere, ,,potrivit competenţelor, pentru ca asemenea drame să nu se mai întâmple”.
Remember
Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, i-a cerut luni demisia de onoare şefului Poliţiei harghitene, chestorul Radu Sandu Moldovan, şi a susţinut că membrii comunităţii locale sunt îngrijoraţi că se încearcă muşamalizarea cauzelor care au dus la comiterea accidentului.
Menţionăm că trei persoane, dintre care doi poliţişti, au murit sâmbătă (15 martie) dimineaţă într-un grav accident produs la Miercurea Ciuc.
Potrivit primelor informaţii, în jurul orei 8.22, un poliţist de la Serviciul Rutier Miercurea Ciuc, conducea pe strada Braşovului maşina personală, în care se mai aflau doi colegi de-ai săi, de la Ordine Publică, toţi fiind în afara orelor de program. La un moment dat, cel mai probabil pe fondul vitezei excesive, maşina a lovit o femeie, după care s-a izbit violent de un stâlp de iluminat. Poliţistul aflat la volan şi colegul său de pe bancheta din dreapta au decedat pe loc, la fel şi femeia lovită. Al treilea poliţist, aflat pe bancheta din spate, a suferit leziuni şi contuzii uşoare.