Guvernul a introdus anul trecut (prin Legea 296/2023) un impozit pe lux, mai exact pentru case și mașini scumpe. Ulterior, ANAF a pregătit un proiect pentru introducerea unui nou formular (216). Persoanele care au astfel de bunuri ar trebui să le declare prin acea declarație, iar apoi să plătească până pe 30 aprilie.
Acest termen este pentru case, în cazul mașinilor fiind 31 decembrie.
Trebuie precizat că impozitul este pe bunul respectiv.
Astfel, o problemă a legii este legată de faptul că nu este clar dacă persoanele care dețin o cotă dintr-o proprietate care depășește plafonul trebuie să declare sau nu. Specialiștii cu care am discutat spun că Legea este interpretabilă. Dacă ne uităm pe varianta de proiect a ordinului privind formularul 216, o singură persoană poate declara, iar acolo nu se face referire la faptul că deține o cotă parte.
Pot exista situații în care pentru aceeași clădire pot completa ambele persoane acea declarație și să plătească impozitul de două ori.
Impozitul pe lux se aplică pentru:
- persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei.
- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei.
În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.