Adrian Pop este elev în clasa a XI-a la colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian”, iar pentru că este un elev bun și mai mult decât atât, domnul profesor de istorie, Simion Bui, din cadrul Colegiului, ne-a contactat pentru a ni-l arăta ,,cu degetul”. Așa că l-am contactat pe Adrian Pop și am aflat că…
2013
Cel mai recent succes al său este legat de un concurs organizat de Muzeul Județean Mureș, numit „Limes online”, concurs finalizat în luna decembrie 2013. Tema acestui concurs este legată de istoria romanilor în teritoriul Transilvaniei și al Daciei în general.
La concurs a participat o echipă de trei elevi, plus profesorul de istorie Simion Bui. Alături de Adrian, din echipă au făcut parte elevele Mătieș Lavinia și Pâncă Delia de la Papiu. Care au fost principalele probe ale concursului?
Probele
„Concursul a început în 18 noiembrie și s-a terminat în 8 decembrie 2013. Este format în total din 4 probe: una generală, desfășurată pe durata celor trei săptămâni, și trei probe săptămânale. De exemplu, a trebuit să ne transpunem în pielea unui soldat roman venit, de departe, în Transilvania – a trebuit să scriem o scrisoare către familia lui. O altă probă a constat în realizarea unui afiș pentru promovarea unui castru roman. A treia probă a constat a constat în realizarea unui spot publicitar pentru un obiect roman”, a precizat Pop Adrian.
La ediția de anul acesta a concursului, echipa de la Papiu a luat locul I, după cum au anunțat organizatorii concursului pe site-ul www.limesonline.ro: „Pe locul I s-a clasat echipa Minerva de la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, Tîrgu-Mureș. Premiul al II-lea a fost acordat echipei Legio X D de la Colegiul Național „Unirea”, Tîrgu-Mureș, iar premiul al III-lea a fost obținut de elevii echipei Equites de la Grupul Școlar „Lucian Blaga”, Reghin”.
Premiile, tot conform informațiilor de pe site, constau în: Premiul I – excursie de două zile la Alba Iulia, în orașul roman Apulum; Premiul II – excursie la castrul legionar de la Turda și la Porolissum; Premiul III – excursie la siturile cele mai importante de pe limes-ul estic din județul Mureș.
Alte concursuri, alte premii
Nu este primul premiu obținut de elevul Pop Adrian. Anul trecut școlar, la etapa națională a concursului „Istorie și societate în dimensiune virtuală”, a obținut locul I. Acest concurs se adresează elevilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite în domeniul istoriei, ştiinţelor socio-umane şi informaticii. Concursul are drept scop realizarea unor materiale cu ajutorul computerului pe teme de istorie (istoria românilor sau istorie universală) şi ştiinţe socio-umane (educaţie civică, cultură civică, logică, argumentare și comunicare, psihologie, sociologie, economie, filosofie, educaţie antreprenorială, studii sociale).
Materialele pot fi realizate, la alegere, fie sub forma unor „Pagini Web” fie sub forma unor „SOFT-uri educaţionale”.
și la informatică
Dar, pe lângă istorie, Adrian excelează și în domeniul informaticii, matematica și informatica ocupând o poziție mai importantă decât istoria pentru el. Astfel, printre premiile obținute amintim: medalie de argint la Olimpiada de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor; la concursul național InfoEducație, secțiunea soft educațional, locul I obținut în tabăra de la Galaciuc (concursul interdisciplinar InfoEducație este dedicat elevilor cu aptitudini, inclinații și interes pentru crearea aplicațiilor informatice – soft educațional, soft utilitar, multimedia, roboți și pagini web – atât de la profilul informatică, cât și de la alte profile); locul III la concursul de informatică AcadNet.
Titi Dălălău