Ora de vara 2019. In noaptea de sambata spre duminica Romania va trece la ora oficiala de vara. Mai exact, in noaptea de 30 martie spre 31 martie, romanii vor da ceasurile cu o ora inainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Mai mult, ca urmare a trecerii la ora de vara, ziua de 31 martie 2019 va fi cea mai scurta din an, cu doar 23 de ore si, asa cum se spune in popor, vom dormi mai putin.
De ce se schimba ora de doua ori pe an?
Intregul concept de a schimba ora de doua ori pe an are scopul de a ne bucura de mai multa lumina naturala pe parcursul zilei. Astfel, ziua va deveni mai lunga decat noaptea si se va intuneca mai tarziu cu o ora.
De asemenea, aceasta schimbare este in beneficiul economisirii energiei electrice, deoarece programul de lucru coincide mai mult cu perioada in care avem parte de lumina naturala. Cu toate acestea, practica urmeaza sa se schimbe. Iata de ce!
Parlamentul European a votat pentru renuntarea la schimbarea orei de vara
Eurodeputatii au votat marti, cu o larga majoritate, abolirea schimbarilor sezoniere ale orei in Uniunea Europeana in 2021. Un numar de 410 eurodeputati au votat pentru propunere, 192 impotriva si 51 s-au abtinut.
In conformitate cu o propunere adoptata la inceputul acestei luni si de Comisia pentru transport si turism a Parlamentului European, statele membre UE vor renunta la practica de a-si schimba ora de doua ori pe an si vor decide daca prefera sa ramana la ora standard sau de iarna sau sa mentina permanent ora de vara.
Conform proiectului de rezolutie, tarile europene care decid sa mentina permanent ora de vara vor efectua ultima schimbare in acest sens in ultima duminica din martie a anului 2021. Pe de alta parte, tarile care prefera sa ramana la ora standard sau de iarna isi vor putea schimba ora pentru ultima data in ultima duminica din octombrie 2021.
Statele membre trebuie sa informeze Comisia Europeana asupra alegerii lor inainte de aplicarea masurii pana in aprilie 2020, iar apoi sa se coordoneze cu executivul comunitar pentru ca deciziile individuale luate sa nu afecteze functionarea pietei unice.
Aceasta coordonare inseamna practic ca toate partile sa-si depaseasca problemele in domenii precum orarul zborurilor si al altor mijloace de transport. Daca Comisia Europeana sesizeaza probleme cu implementarea, poate dispune o intarziere de 12 luni.
Ideea orei de vara apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. In anul 1784, acesta a scris un eseu numit „An Economical Project”, in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Pe cand se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul in care lamplile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata de vara, Benjamin Franklin s-a trezit la ora 06.00, surprins de cat de multa lumina ii intra in camera. La inceput a crezut ca sunt lampile cu ulei ce se instalau pe strazile Parisului. Dar a observat ca Soarele tocmai rasarea la orizont. Apoi, in anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie. In 1908, prima tentativa de a introduce aceasta regula s-a facut in Marea Britanie, insa a fost intampinata negativ.