de cuvânt al şcolii, vineri, către agenţia ungară de presă MTI.
În răspunsurile oferite în scris la întrebările MTI, purtătorul de cuvânt a precizat că Primăria Odorheiu Secuiesc a eliberat autorizaţia de construire pentru lucrările de conservare în 27 decembrie, în urgenţă, în baza avizului unui expert în structuri. Avizele autorităţilor de specialitate trebuie obţinute înainte de finalizarea lucrărilor, a scris Lukácsi. Potrivit purtătorului de cuvânt, intervenţia de urgenţă a fost anunţată în prealabil diferitelor autorităţi, nefiind nevoie de alte aprobări.
Societatea angajată este KVADRUM AXIS SRL din Odorheiu Secuiesc, care a efectuat şi renovarea deja finalizată a două clădiri aparţinând Liceului “Tamási Áron”. La solicitarea proprietarului, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, societatea şi-a asumat şi executarea lucrărilor de consolidare, contractul în acest sens fiind deja semnat, a mai relatat Katalin Lukácsi.
Întrebat de MTI, purtătorul de cuvânt a specificat că expertul desemnat de către inspectoratul în construcţii a stabilit ca intervenţiile să aibă loc în două faze. În primul rând, a dispus o intervenţie de urgenţă pentru a stabiliza temporar aripa avariată a clădirii, cea fără subsol, până când se va putea trece la a doua fază. În această fază ar urma să fie refăcută aripa neavariată a clădirii, care are şi subsol, respectiv sala de sport, totodată va fi reconstruită complet partea deteriorată a clădirii.
“Lucrările din prima fază vor începe în câteva zile, iar în funcţie de condiţiile meteo şi de alţi factori, vor fi finalizate în patru săptămâni. A doua fază necesită o nouă documentaţie de planificare şi autorizare, şi probabil că va dura câteva luni”, a spus purtătorul de cuvânt al liceului, subliniind că acestea sunt termene estimate, care pot fi influenţate de mai mulţi factori.
Lucrările finale – renovarea completă a clădirii, planificată anterior – ar putea începe după aceea, şi ar putea dura un an sau doi. Internatele din Odorheiu Secuiesc care găzduiesc acum cei 95 de elevi care au locuit în căminul avariat le oferă acestora cazare până la sfârşitul anului şcolar.
Ca răspuns la întrebarea MTI cu privire la finanţarea lucrărilor, purtătorul de cuvânt a explicat că în luna octombrie a anului trecut, arhiepiscopia a depus o cerere de finanţare la Guvernul Ungariei pentru renovarea completă a internatului, iar la începutul lunii decembrie a primit promisiuni cu privire la acoperirea parţială a costurilor.
Arhiepiscopia a depus o cerere de finanţare şi la Primăria Odorheiu Secuiesc, după ce Comitetul de Conciliere din Judeţul Harghita a UDMR a alocat fondurile bugetare de stat sosite din partea statului român, şi destinate primăriilor din judeţ, pentru restaurarea clădirii internatului.
Conform purtătorului de cuvânt, această sumă – 1,2 milioane de lei – acoperă parţial intervenţiile de urgenţă. Potrivit informaţiilor anterioare, acest sprijin a ajuns deja la municipalitatea din Odorheiu Secuiesc. Suma va fi inclusă în bugetul oraşului pentru 2024 şi transmisă arhiepiscopiei sub formă de chirie, pentru a fi folosită la repararea clădirii.
În 18 decembrie, aproximativ o treime din clădirea internatului Liceului “Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost grav avariată după ce peretele exterior al clădirii, lângă care a fost săpat un şanţ de drenaj adânc de doi metri, s-a prăbuşit. Patru elevi au fost surprinşi sub dărâmături: un băiat de 17 ani care locuia la parter şi-a pierdut viaţa, două dintre cele trei fete salvate din camera de la etaj au fost rănite uşor, iar o a treia fată, rănită grav, aflându-se şi acum sub îngrijire pe secţia de terapie intensivă de la Spitalul Clinic Judeţean Mureş.
Parchetul a început urmărirea penală a administratorului societăţii care a efectuat lucrările de canalizare la internat şi a săpat un şanţ adânc de peste doi metri lângă peretele imobilului, sub suspiciunea de omor şi vătămare din culpă. În prezent, administratorul se află sub control judiciar pentru 60 de zile.
Sursa: MTI