Şeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Ors, le recomandă prudenţă celor care schiază pe puţinele pârtii funcţionale din judeţ, în contextul în care acestea sunt acoperite cu zăpadă artificială, care este mai periculoasă.
„Zăpada artificială îngheaţă mai repede, se înmoaie mai repede, este mai tare, deci trebuie să fim mai atenţi. Din păcate din cauză că este foarte cald nici zăpada artificială nu prea ţine şi nu este tocmai bună pentru schiat. Se poate practica schiul, dar trebuie să avem mai mare grijă decât de obicei. Acolo unde nu bate soarele îngheaţă mai repede, iar acolo unde este soare se înmoaie foarte repede şi din această cauză este mai periculos”, a declarat presei Fekete Ors.
Acesta a explicat că în judeţ se poate schia, periodic, pe câteva pârtii situate în mai multe zone, cum ar fi Harghita Băi, Harghita Mădăraş, Homorod, Borsec, Bucin, Ghimes sau Topliţa, dar funcţionalitatea lor depinde foarte mult de starea vremii.
„Acestea câteva funcţionează numai periodic, când permite vremea. Când este foarte foarte cald, la 10 grade nu are de ce să o pornească pentru că imediat se topeşte şi dacă se mai şi schiază pe ele este şi mai rău”, a precizat Fekete Ors.
Şeful salvatorilor montani harghiteni a spus că nu îşi aminteşte ca în ultimii 15 ani să fi fost atât de cald în luna ianuarie, temperaturi de 10-12 grade în zone montane fiind considerate ceva „extraordinar”.
El a mai arătat că, din cauza lipsei zăpezii şi intervenţiile pentru ajutorarea persoanelor aflate în dificultate au fost foarte puţine, respective 19, de la începutul lunii decembrie 2022, dintre acestea fiind înregistrate şi două cazuri de rătăciri, din cauza ceţii.
Salvamontiştii le mai recomandă celor care merg în drumeţii pe munte să fie atenţi, să se echipeze corespunzător şi să ţină cont de faptul că în perioada de iarnă se întunecă repede. AGERPRES