Bărbatul dă naştere unor adevărate opere de artă din sticlă nobilă, aşa cum este cea de Muranno, dar şi din aşa-numitele baghete tehnice, folosite la realizarea vaselor de laborator. Creaţiile meşterului mureşan au depăşit graniţele ţării şi înfrumuseţează casele oamenilor din toată Europa.
„Este un procedeu de prelucrare a sticlei la flacără. Totul este manual şi gândiţi-vă că totul trebuie să fie întipărit în minte: tehnica, procedeele” a spus meşterul.
Horoscop 18 martie 2019. Idei de viitor, sfaturi preţioase şi un cadou
La cei 61 de ani ai săi, Alexandru Rotar este unul dintre puţinii meşteri sticlari din România. Şi-a dedicat întreaga viaţă studiului şi perfecţionării artei de a modela sticla.
Alexandru Rotar este descendent al unor familii vechi, care şi-au câştigat traiul în sticlăriile sau glăjăriile, aşa cum li se spune în Ardeal, din Gurghiu şi Arpaşul de Sus.
„Cand eram copil mergeam pe Valea Arpaselului in sus si gaseam cioburi de sticla in parau si imi povesteau strabunicii ca acolo in sus pe rau a fost o data o glăjerie, dar eu nu mi-am dat seama pe moment” a mai spus Alexandru Rotar.
Nu e de mirare că a fost atras de mic de arta sticlăriei. A terminat o școală de Arte și meserii la Turda, apoi a intrat în câmpul muncii la o fabrică de sticlă. A fost dragoste la prima vedere și de atunci au trecut 47 de ani.
Minunile care îi ies din mâini ajung la pasionaţii de frumos. Meşterul Rotar vinde piesele originale la diversele târguri unde participă. Preţurile sunt modeste, încep de la 10 lei şi ajung până la aproape 200 de lei.
Vezi video pe Observator TV
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.