În lupta cu ignoranța, părinții unui tânăr diagnosticat cu autism au înființat în Mureș „Asociația Autism”

În lupta cu ignoranța, părinții unui tânăr diagnosticat cu autism au înființat în Mureș „Asociația Autism”

 

 

Andrei Buruian este un tânăr de 19 ani din Reghin, diagnosticat cu TSA (tulburare de spectru autist)  la vâsta de 3 ani. Alături de părinții lui, Alina și Marius, luptă și câștigă zilnic câte o mică bătălie cu societatea din România. Sunt nevoiți să lupte cu ipocrizia, nepăsarea, privirile compătimitoare, excluderile, nedreptățile, uneori până și cu comentariile răutăcioase a celor din jur. De la acel diagnostic viața lui și a părinților s-a schimbat radical.

,,Au urmat anii în care am început să învățăm despre autism, să căutăm metode de intervenție-terapii, logopedie, psihoterapie, PECS ( Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme), existente la acea vreme” povestește Alina Buruian, mama lui Andrei.

Andrei a urmat școala de masă, în această perioadă, părinții au aflat de Centrul de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“, din Bistrița și au cunoscut-o pe Ana Dragu, fondatoarea centrului. Cu ajutorul ei au găsit cadrul legislativ pentru a obține aprobările necesare ca Andrei să reușească să susțină examenul de capacitate. Momentan el este elev în clasa a XII-a.

 

 

Ce va face mai departe Andrei?

 

 

El nu se poate angaja pentru că nu există angajatori dispuși să le asigure ateliere protejate. E dependent în continuare de părinți. Nu există în Reghin și în tot județul Mureș centre de zi, centre respiro, unde personal calificat să îi poată asigura dezvoltarea.

Acesta este motivul pentru care Alina, mama lui Andrei, la sfatul și cu sprijinul Anei Dragu a înființat o asociație numită „Asociația Autism Reghin”, care dorește să vină în sprijinul tinerilor cu asemenea probleme. În perioada următoare Alina dorește să ia legătura cu părinții care se confruntă cu aceleași probleme, pentru a găsi soluții, pentru că doar uniți și împreună vor putea înfrunta problemele.

Așteaptă cu interes rezultatul documentului depus de către FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist)  la Guvernul României, document prin care se cere decontarea reală a serviciilor psihologice, exceptarea de la obligativitatea plății cotelor la nivelul salariului minim cu normă întreagă de către ONG-urile care prestează servicii sociale pentru copiii și adulții cu dizabilități, simplificarea procedurii de depunere a formularelor 230, crearea de către autoritățile locale a serviciilor specializate, adaptate nevoilor particulare specifice și individuale pentru tineri și adulți, campanii de informare și campanii antistigmă, organizarea unor programe de formare pentru medicii psihiatri pentru adulți, înființarea de centre de tip respiro cu specialiști, stimularea financiară a cadrelor didactice care integrează în învățământul de masă copii cu dizabilități etc.

 

 

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

 

 

Ziua de 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Este ziua în care planeta se luminează în albastru, e ziua în care ar trebui ca noi toți să ne uităm îm jurul nostru, să înțelegem că nu putem fi indiferenți, să înțelegem că acești oameni duc o luptă crâncenă cu sistemul, cu obstacole apărute la fiecare pas.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989. Aceasta a fost desemnată de către Rezoluția „62/139 a Adunării Generale a Națiunilor Unite.  Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost propusă de către reprezentanții statului Qatar, susținută de către toate statele membre și adoptată la 18 decembrie 2007.

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.

 

Imola Grama