Cu această decizie definitivă dată de Tribunalul Județului Harghita se încheie o poveste începută în martie, anul trecut. Decizia definitivă a Tribunalului vine la capătul unui proces ce a pus la încercare răbdarea și încrederea în justiție a unui om de afaceri mureșean.
Vă reamintim întâmplarea despre care s-a scris și în punctul.ro la vremea respectivă.
Glasul roților de…mașină
În dimineața de 8 martie, pe o stradă din Odorheiu Secuiesc, omul de afaceri mureșean, aflat la volanul unui autoturism puternic, este urmărit și apoi oprit de polițiștii locali. Motivul pentru care l-au oprit și i-au reținut documentele invitându-l apoi la sediul poliției, ar fi fost demararea în trombă și zgomotul strident făcut de pneuri pe asfalt.
“Unul ( dintre polițiști) era în birou și unul mă păzea. I-am întrebat dacă sunt la Camera ascunsă? Nu-mi venea să cred! Două ore pentru un proces-verbal! Aveam și treabă, n-am putut să plec. Oricum, am înțeles că nu sunt primul care e pus în astfel de situație, a mai fost ceva incident și în ianuarie, tot cu polițiști din Odorhei“, a spus omul de afaceri, nemulțumit de cele întâmplate.
”A fost vorba de un abuz”
Având dublă cetățenie, omul de afaceri a refuzat plata amenzii de 580 de lei, urmând să primească procesul – verbal la adresa din Ungaria. ”Consider că a fost vorba de un abuz. Conform legii ei nu au voie să vină după tine! Poliția Locală are unele atribuții de poliție rutieră, dar ei nu au voie să dea sancțiune pe legea rutieră, ci doar pe cele legate de parcare. Ei au făcut proces-verbal pentru Poliția Rutieră. Mai departe, avocații mei formulează plângerea penală pentrut abuz în serviciu și hărțuire, că m-au forțat să mă duc la Poliția Rutieră, deși n-au niciun drept. Trebuia, eventual, să-mi facă o invitație. Nu să mă ia cu japca, că mi-au luat actele! Dacă parcam greșit și-mi dădeau amendă, nu era nicio problemă”, a explicat mureșeanul.
Judecătoria Odorheiu Secuiesc respinge plângerea
În septembrie anul trecut, Judecătoria Odorheiu Secuiesc a respins prin sentință civilă plângerea formulată de omul de afaceri, care a trimis prin poștă, dar în termen, o serie de motive care ar fi trebuit să ducă la anularea acelui proces- verbal.
Câteva motive pentru anularea procesului verbal
Printre motive el a arătat că autoturismul pe care-l conducea, un Audi RS6 de 580 de cai putere, are din construcție un sistem de siguranță care face imposibilă frecarea roților de carosabil. Tot din construcție, mașina în câteva fracțiuni de secunde ajunge la 40 de km/h și în plus are și un aparat GPS care înregistrează toate datele din trafic. Aceste date -însă- nu au fost admise pe motiv că, aparatul nu a fost omologat și nu poate fi dovedită proveniența datelor.
Ce spun polițiștii?
Poliția în schimb susținea că, înregistrările de pe camerele fixe din localitate, deși fără sonor, demonstrează că atât cetățenii cât și polițiștii au reacționat cu surprindere la modul cum a plecat mașina omului de afaceri și cum a accelerat. Drept urmare ei au considerat că omul de afaceri îi punea în pericol pe ceilalți participanți în trafic.
Având aceste explicații, Judecătoria Odorheiu Secuiesc a respins atât cererea de anulare a procesului verbal cât și cererea de înlocuire a pedepsei amenzii cu avertisment înaintate de mureșeanul cu dublă cetățenie și cu Audi având număr de înmatriculare de București.
Răsturnare de situație
Împotriva sentinței date de Judecătoria Odorheiu Secuiesc omul de afaceri a declarat apel. El a arătat că, procesul verbal a fost întocmit nelegal de polițistul rutier, pentru că acesta a ”constatat”contravenția fără să fi fost de față la cele întâmplate. ”Să ai o mașină puternică nu constituie contravenție”, susține omul de afaceri, ”dar atrage atenția trecătorilor cu siguranță, prin sunetul produs când este pus în mișcare, iar orgoliile polițiștilor locali ar trebui satisfăcute prin muncă oportună, în limitele competențelor legale și nu prin excedent de frustrări”. Faptul că autoturismul condus de petent ajunge la viteza de 40km/h în fracțiunea de secundă nu constituie contravenție.
În opinia sa nu există concordanță între fapta reținută și sancțiunea aplicată, aspect ignorat de prima instanță. Nu sunt întrunite elementele constitutive ale faptei contravenționale reținute în sarcina sa, lipsește elementul material și rezultatul socialmente periculos. Pe scurt omul de afaceri nu a accelerat brusc, nu a produs nicio frecare puternică a pneurilor și nu a pus în pericol în vreun fel siguranța celorlalți participanți la trafic. Punerea în mișcare s-a făcut lent, în mod firesc și normal, se arată în apelul declarat de omul de afaceri.
Decizia completului de la Tribunalul Harghita
Revizuind datele problemei, ”Nu se poate reține neacordarea priorității în trafic, sau vreo reacție ale celorlalți participanți în trafic de panică sau de dezorientare, nici în strada K, nici în strada C. sau alte străzi. ”, completul de judecată al Tribunalului Harghita admite plângerea împotriva sentinței pronunțată de Judecătoria Odorheiu Secuiesc și dispune anularea procesului verbal! Sentința este definitivă!
Fără cheltuieli de judecată.
EM
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.