Partidele mai puțin bine-cotate au trimis mai puțini reprezentanți la București, obiectivele e pe câștigarea alegerilor la nivel local.
PC Mureș – roade constante
Dinu Socotar, președinte executiv în Biroul Executiv Județean al PC Mureș, a afirmat că filiala mureșeană a partidului său are reprezentanți în conducerea națională a Partidului Conservator: „Filiala Mureș a luat ființă în 2001, oarecum pe bazele fostului APR. Eu am fost doi ani vicepreședinte național, tot mandatul doamnei Daniela Popa. Astăzi, colegul meu, Silviu Morariu, este secretar executiv național și coordonatorul Compartimentului de Sănătate al Partidului Conservator la nivel național. Deci noi în ultimii ani, am avut permanent un om în Biroul Executiv Național. În ambele mandate domnul profesor Mircea Mihail face parte din Comisia Națională de Etică și Litigii”.
PPDD Mureș – nimic la București
Stoica Ioan, președinte PPDD Mureș, a afirmat că partidul condus de dânsul nu s-a preocupat deocamdată de promovarea unui om spre nivel național, scopul PPDD Mureș fiind câștigarea alegerilor locale: „În 5 noiembrie 2011 s-a înființat filiala. Momentan nu avem lideri promovați la nivel național. Pentru mine important este județul Mureș, mă interesează alegerile locale și parlamentare. După alegerile parlamentare vedem ce va mai fi”.
La UNPR Mureş vine Școala partidului
„În acest moment ne concentrăm pe organizare, structurare corespunzătoare a structurilor de partid, în așa fel încât să ne putem prezenta în cât mai multe structuri administrative cu candidați proprii pentru primării, consiliile locale, Consiliul Județean și Parlament. Împreună cu PD-L ne vom susține reciproc candidații. În privința abordării oamenilor vrem să avem alături de noi oameni care se dezic de vechiul mod de a face politică, care nu au mai făcut politică sau oameni care au fost marginalizați. Vrem o structură viabilă. Avem și în acest moment oameni pe care îi promovăm la centru, dar vrem în același timp să avem o școală de partid, care să permită celor care doresc să facă politică de calitate să poată acumula cunoștințele necesare. Un om politic se crește în timp îndelungat. În afară de domnul președinte Corneliu Grosu, care reprezintă o voce importantă la nivel național, mai pot aminti pe președintele ANSV, să amintesc inclusiv persoana mea, pentru că la nivel central ocup funcția de secretar executiv pe relații internaționale. Ar mai fi Claudiu Puiac, noul președinte interimar de la Mureș sau Dan Enescu de la Sighișoara”, a spus Cristian Georgescu, prim-vicepreședinte UNPR Mureș.
PNG Mureş neparlamentar
PNG este un partid neparlamentar, a cărui cea mai de vază realizare în Mureș a fost să promoveze trei consilieri locali în CL Iernut, grup care a reușit apoi să impună și pe viceprimarul Simona Turcu. Nu au primari, alți viceprimari sau consilieri în Consiliul Județean Mureș. Influența politică la București putem spune că tinde spre zero.
PRM Mureş – cel mai activ
PRM Mureş a avut un lider important la nivel central – deputatul Adrian Moisoiu, unul dintre cei mai activi parlamentari pe care i-a avut România. O dată cu retragerea sa însă Constantin Mărgărit Amza nu a reuşit să impună filiala la nivel de Bucureşti. Ba mai mult, Amza a reuşit contraperformanţa să fie certat de către liderul partidului, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor la congresul partidului, în prime-time-ul televiziunilor. Totuşi, pe fondul ascuţirii tensiunilor sociale generate de sărăcie, dar şi a solicitărilor autonomiste şi separatiste, PRM şi-ar putea regăsi locul pe scena politică, într-un parteneriat cu Noua Dreaptă şi Uniunea Vatra Românească.
PCM Mureş anti UDMR
Îl are ca lider pe László György, interesat puternic să reprezinte o contrapondere faţă de UDMR. Pentru acest deziderat pare dispus să îl susţină pe Benedek Imre, spre exemplu, în lupta pentru Primăria Tîrgu-Mureş şi doar pentru a dovedi că UDMR nu este forţă fără sprijinul civicilor. PCM Mureş nu poate emite pretenţii să se afirme la Bucureşti până ce nu ajunge în Parlament. Iar acest lucru pare imposibil, în ciuda prieteniei care i-ar lega pe şeful statului, Traian Băsescu, şi pe liderul civicilor, Szász Jenő .
Lena Graur, Cătălin Hegheș, Vasile Dancea