În sezonul 2021-2022 operațiunile de deszăpezire pe raza Municipiului Târgu Mureș funcționează în gestiunea directă a Serviciului Public Ecologie, Peisagistică și Salubrizare Urbană, înființat recent în subordinea Primăriei Târgu Mureș.
În consecință, Serviciului Public Ecologie, Peisagistică și Salubrizare Urbană are un contract încheiat pentru servicii de deszăpezire, ce vor fi asigurate de SC Drumuri și Poduri Mureș SRL. Societatea menționată va acționa cu scopul menținerii în stare practicabilă a arterelor de circulație ale orașului.
Pentru o mai bună gestionare dar și în vederea eficientizării intervenției utilajelor de deszăpezire, municipiul a fost împărțit în două zone:
· Zona I – Sud cu 8 trasee;
· Zona II – Nord 5 trasee.
Aceste două zone s-au stabilit ținând cont de nomenclatorul stradal, care cuprinde un număr de 465 străzi și trotuarele aferente.
Activitatea propriu-zisă de deszăpezire se desfășoară pe cele 13 trasee stradale menționate, conform unor priorități prestabilite. Dimensionarea nivelelor de urgență s-a realizat raportat la arterele de intrare și ieșire în/din municipiu, arterele principale, traseele și stațiile mijloacelor de transport în comun, pante, poduri, sensuri giratorii, treceri de pietoni, zone de acces în instituții publice, spații sanitare, unități de învățământ, arterele de acces la cvartalele de locuințe.
Activitățile se vor realiza cu 6 utilaje mari de deszăpezire multifuncționale, care vor sta permanent la dispoziție. Stocul minim de material antiderapant aferent unei luni conține 500 tone de sare și 500 tone de nisip.
Monitorizarea vremii și a activităților de deszăpezire ce se impun se vor organiza prin Dispeceratul de deszăpezire unde va fi asigurată permanența non-stop, activitățile fiind coordonate de Serviciul Public Ecologie, Peisagistică și Salubrizare Urbană. Problemele apărute în funcționarea activității de deszăpezire pot fi semnalate direct la Dispecerat, printr-un TELVERDE: 0800800372.
Vă reamintim că, asociațiile de proprietari și agenții economici au obligația de a îndepărta zăpada și gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor pe care le au în proprietate și de pe locurile de parcare pe care le folosesc.