Cu toții am auzit de robinetele “de aur” de la fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu. Această legendă, dar și luxul de care s-a vorbit la Revoluție atrag mii de vizitatori. ”Palatul Primăverii”, construit la mijlocul anilor ’60, situat în cartierul Primăverii, ”interzis” mult timp, în perioada comunistă, constituie cel mai nou obiectiv turistic major apărut in București, fiind vizitat de oameni de pe tot globul.
Potrivit descrierii celor care organizează numeroasele tururi ale ”casei lui Ceaușescu” din București (în unul din acestea ne-am aventurat și noi), Palatul Primăverii este o capodoperă arhitecturală, pe măsura unui șef de stat și surprinde atât prin dimensiunile generoase, cât și prin interiorul său luxos.
Să le dăm cuvântul: Palatul a funcționat ca reședință privată a soților Ceaușescu și a copiilor acestora – Valentin, Zoia și Nicu – începând cu anul 1965, fiind folosit în acest scop timp de 24 de ani, până în 1989.
Cu o suprafață impresionantă, de aproape 5.000 de metri pătrați și peste 170 de încăperi, repartizate atât la parter și etaj, cât și în subteran (88), reședința se remarcă printr-un decor luxos, confortabil, susținut de cele mai bune esențe de lemn autohton (stejar, paltin, cireș, nuc) și exotic (mahon, trandafir, păr african, cireș canadian),de o impresionantă colecție de tablouri semnate de Gheorghe Pătrașcu, Octav Băncilă, Camil Ressu, Rudolf Cumpăna, Dumitru Ghiață, precum și de un număr reprezentativ de tapiserii și mozaicuri, realizate manual. Crama, sala de cinema, buncărul, sufrageria, sala de trofee reprezintă doar câteva spații deosebite care suscită interesul și admirația vizitatorilor români și străini.
Pentru decorațiunile din palat s-au folosit cele mai bune materiale românești sau aduse din import: marmură de Rușchița, (utilizată și în Biroul Oval al Casei Albe – vulturul ce decorează tavanul biroului), covoare din mătase, porțelanuri de Sevres și Delft, Rosenthal și Meissen, cristal de Bohemia și Bacarrat, sticlă de Murano, sculpturi africane din fildeș lucrate manual etc. Pereți acoperiți cu mătase și lambriuri sculptate din lemn de mahon cu motive vegetale, mozaic venețian și tapiserii flamande din secolul al XVI-lea, mobilier din esențe rare de lemn, realizat în stiluri precum neo-roccoco, baroc, renascentist și Ludovic al XVI-lea, realizat în fostele atelierele Heliade București completează imaginea unui Palat la răscrucea stilurilor dintre Orient și Occident. (E.G)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.