SALVAMONT SALVASPEO Mureș a primit buget pentru amenajarea de 2 noi refugii montane, în Munții Gurghiului, care se vor alătura celor 4 existente în Călimani, care s-au făcut anul trecut, a declarat într-un interviu acordat Punctul și Radio Son șeful Serviciului, Kovacs Zoltan.
“Anul trecut am reușit să punem pe creasta munților Călimani 4 refugii montane, respectiv anul acesta am primit buget pentru încă pentru 2 asemenea refugii, care vor fi amplasate în Munții Gurghiu”, a declarat Kovacs.
Acesta a arătat că cele 3 baze ale SALVAMONT SALVASPEO Mureș existente sunt OK, pentru că deservesc foarte bine zonele montane, și se bucură că s-a făcut un mare pas înainte, prin amenajarea de refugii. În plus, în bugetul pe acest an există bani și pentru investiții în echipamente.
“Anul acesta am reușit să obținem și ceva bani în investiții, a fost greu pentru că în ultimii 2 ani acest lucru a lipsit în totalitate din bugetul nostru, dar anul acesta am primit bani pentru un snowmobil, respectiv un ATV nou și remorci pentru aceste echipamente. Ceea ce mă bucură este că putem continua amplasarea refugiilor montane și în Munții Gurghiu, fiindcă tot în acest buget am primit bani pentru încă 2 refugii montane și în acest fel deja vor fi 6 refugii montane în județul Mureș – 4 în Munții Călimani, respectiv 2 în Munții Gurghiu”, a spus șeful SALVAMONT SALVASPEO Mureș.
El a arătat că, la acest moment, în dotarea Serviciului există ATV-uri, snowmobile și mașini de teren care sunt “undeva cam la 80% de ajuns” pentru activitatea desfășurată noastră. Mașinilor aprobate de CJ Mureș li se vor adăuga, probabil până la sfârșitul anului, una sau chiar 2, de teren, echipate cu targă specială pentru transportul pacienților, achiziționate printr-un proiect al Departamentului pentru Situații de Urgență.
“A fost depus un proiect, împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență, unde așa se pare, că echipele de salvare montană, în toată țara, cele județene, vor primi una sau două mașini de teren nou-nouțe, echipate full pentru transportul pacienților. Deja proiectul este câștigat și așa se pare, că până la sfârșitul anului aceste mașini vor fi date către utilizare pentru serviciile județene. În momentul de față, ce avem sunt OK, dar nu pentru transportul pacienților. Pentru transportul personalului nostru sunt foarte OK. Ceea ce se va schimba este cu mașinile acestea de la DSU, care chiar pentru acest lucru au fost cerute și deja în ele există și o targă specială, care intră în aceste mașini și atunci putem face și transportul pacienților cu aceste mașini”, a mai arătat Kovacs.